Oldal kiválasztása

Érdekes egy hangulatú film az Outlander, remek háttér sztori ötvöződik egy igazán egyedi ellenséggel, miközben a hangulat hol sablonos, hol egyedülálló, ezt pedig megfűszerezi egy igencsak átlagos történettel. De mégis akad valami, ami miatt érdemes megnézni.

outlander.1

Kainan (Jim Caviezel) a Földre zuhan parancsnokával, majd elájul, magához térése után azonban már teljesen egyedül marad egy ismeretlen világban, űrhajóját egy tó nyeli el, míg a bolygó egy olyan szegletében ért földet, ahol csak az erőből és a kardból értenek. Összeszedvén magát nyomába ered a zuhanás okozójának, azonban a lény nem volt tétlen, felégetett egy egész falut, és megölt mindenkit, csak éppen holttesteket nem hagyott. Kainan foglyul ejtik egy viking harcos, aki őt hibáztatja a falu pusztulásáért.

Wulfric (Jack Huston) saját falujában kifaggatja Kainant, aki sárkányról beszél neki, amit persze a nemsokára trónra kerülő férfi nem hisz el. Éjjel azonban támadás éri őket, ami alátámasztja Kainan meséjét. Egy csapat harcos indul útnak, hogy elfogja a szörnyet, mielőtt az öli meg őket. Az út azonban nem veszélytelen, és nem sokon múlik a tragédia, ám a győztes vadászat mámorában égő viking harcosok olyat látnak, amire nem számítottak, Kainan nélkül pedig esélyük sincs a túlélésre.

outlander.2

A film alaptörténete a megszokott sablonokkal operál: idegen férfi, aki elsőnek elfognak, elnyeri szabadságát, szerelembe esik, majd vitézként harcol. A klisék uralják a filmet minden a kalandoknál mind a szerelmi szálnál. Ugyanez igaz a szereplőkre, akik a már megszokott jellemekkel rendelkeznek: bűntudatos idegen, dacos herceg, még dacosabb hercegnő, és bölcs király. A szituációk szinte semmilyen igazi meglepetéssel nem szolgálnak a néző számára.

Ugyanakkor az Outlander hangulata (vagyis a film nagyjából felében) nagyon is ütős: a lény hihetetlen kreációja egyedi és eddig sosem látott, és a vegyítése az éjszaka vagy a barlang sötétjével elsőrangú. Azonban ezeket a remek hangulatú jeleneteket túl sokszor megszakítja a már korábban említett sablonos „csomag”, vagyis egy előre kiszámítható végkifejletű jelenete.

outlander.3

Kainan előtörténete azonban nagyon érdekes, a népe történelme bőven megérdemelne egy sokkal hosszabb kifejtést, akár egy előzményfilm formájában. A hajóik illetve technikai felszereltségük ügyes, ahogy másik világként mutatják be a telepüket egyszerre bájos és nagyon is ismerős. Valahol mi embere is hasonlóan élünk/éltünk és ez a hasonlóság egy nagyon jó párhuzamba lehetett volna állítani, mélyítve ezzel a történetet és a szereplőket, de ez sajnos egy kihagyott ziccer marad.

outlander.4

Az Outlander nem egy elsőrangú film, de nem is rossz, sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle – reménykedem benne, hogy ez a nagy remake időszak elhozza számunkra ebből is az újabb darabot, ami ezúttal egy sokkal jobb író-rendező kezébe kerül.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.