Oldal kiválasztása

Ha már a múltkor felcsendült a REC muzsika és vele együtt a horror, akkor itt az ideje, hogy szó essen a méltán ismertté vált horror, nem sokkal fiatalabb amerikai remake-éről, ami hangzatosan a Karantén címet viseli – és nem kis dührohamot váltott ki a horror nézők részéről. Mutatom is, hogy miért.

Karantén1

Ez a film, kisebb eltéréseit leszámítva – szó szerint képkockáról képkockára lemásolta a neves elődöt. Ennyiben ki is merülhetne a cikk, hiszen ezzel az egy mondattal mindent el is árultam a Karanténról, de mivel nem egy megfutamodó fából faragtak ki, így szívesen boncolgatom tovább  a kis drágaságot. Ugye a történetben nincs sok újítás: egy stáb elmegy a helyi tűzoltókhoz, hogy a mindennapi életükről forgassanak, mindeközben befut a vészt jelző hívás, és az egész banda megy a lezárt lakóházba, ahol lassacskán eluralkodik a pánik, és a fertőzöttek.

Karantén2

Na, akkor gondolom mindenkiben felmerült a kérdés, hogy akkor a Karantén miben más, mint a REC? Eleve már egy hatalmas dologban, ha ez annyira nem is szembetűnő elsőre: és ez a vége. Mivel nem lövök le fontos dolgokat, így nem minősül spoilernek: ugye a REC-ben egy megszállott lány vérével kísérleteztek és amiatt váltak démonokká a lakók, itt azonban egy vírusról van szó, amit egy őrült szekta szerű szervezet próbál elterjeszteni a világon. Ez valamivel logikusabb, mint az elődben lévő démonikus maszlag, de ebben is ott van a bibi, hogy egyáltalán, miért így és miért onnan indítják útnak a fertőzést, ahonnan?

Karantén6

A kisebb eltérések sora azonban még nem ér véget: van itt fertőzött kutyás jelenet, meg mivel eleve több szereplővel operál a Karantén, így több halálesetet látunk. Ha már szereplők: az amcsiknál azt nem tudtam eldönteni, hogy vagy rohadt pofátlanok vagy csak szimplán lusták voltak ahhoz is, hogy a főhősnő nevét megváltoztassák. A REC-ben lévő kínai pár most afro-amerikai lett, a főszólónak a házból is más a származása (nem tudtam eldönteni, hogy pontosan milyen), meg van egy füves szemétláda. Tehát elmondható az, hogy egyik szereplő sem szimpatikus, és már előre várjuk, hogy ki hogy hal meg – jah, bocsánat nem, hiszen a legtöbbről tudjuk a REC miatt, hogy hogyan is halnak meg.

Karantén3

Ironikus módon, pont a legszemetebb lakója  háznak mond ki egy nagy igazságot: ha elakarják kerülni a fertőzést, akkor jól zárkózzanak be – és mindenki külön. Az belső elzárás is logikus, de ez akkor veszti értelmét, amikor az a személy, aki ezt kimondta, meghal. A külső zárnak is ugye van alapja, azt hiszen a vírus nem kerülhet ki, de ennyi erővel bemehetett volna oda egy teljes kommandó, hogy lemészárolják a bent lévőket. És már akkor közelebb lennénk a stáblistához.

Karantén5

Talán eddig csak a 13th Hourra mondtam azt, hogy még saját felelősségre sem tudom ajánlani, de a Karantén is megköveteli, hogy ezt mondjam rá: pofátlan, összecsapott, és csak úgy árad róla, hogy a pénzért csinálták. De talán a sors fintora az, hogy a Karantén 2 egy fokkal nézhetőbb darab.

Karantén4

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.