Oldal kiválasztása

Gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok a sorozatnak, leginkább az első három évadnak, mikor még a nyomozás lassú ütemben zajlott, az esetek pedig elképesztően furcsák, ijesztőek vagy sokkolók voltak. Nagy reményeket fűztem a Fox által feltámasztott X-aktákhoz, de Chris Carter most mellényúlt.

x-aktak.10.4

Dana Scully (Gillian Anderson) orvosként dolgozik az egyik chicagói klinikán, ahol fül nélkül született gyermekeken végez szépítő beavatkozást. Fox Mulder (David Duhovny) elvonultan él a világtól, és kizárólag Danával tartja a kapcsolatot. Azonban Muldernek elő kell bújni csigaházából, ugyanis egy milliárdos tényfeltáró celebnek szüksége van a két ex-FBI-osra. Tad O’Malley (Joel McHale) azt állítja, hogy száz százalékig bizonyítani tudja az idegen életet, ehhez azonban előbb Scullynak meg kell vizsgálnia egy rémült lányt, Svetát (Annet Mahendru), akit már kisgyerek kora óta rabolnak el az idegenek.

Azonban ez az összeesküvés jóval összetettebb, mint azt Mulder az elején sejteni vélte, és ezúttal a tét is nagyobb. De vajon most, hogy már nem ügynökök, a korábbi páros képes lesz-e felgöngyölíteni ezt a szálat?

x-aktak.10.1

Az el kell ismernem, hogy az epizód (vagy pilot, kinek hogy tetszik) első negyed órája kellően jól játszott ind a humorral, mind a nosztalgiával. Külön piros pontot érdemel, hogy az intro maradt ugyanaz a régi, hátborzongató videó, ami korábban – és most is borsódzott tőle a hátam. A régi, ismeretlenül is ismerős arcok felbukkanása külön pikantériája az évadnak. Scully és Mulder között még mindig megvan az a szikra, ami korábban is annyira jól működött, és aminek köszönhetően a közös jeleneteik szinte vibráltak.

Azonban minden más egyszerűen nem működik a sorozatban. Mulder egy olyan végeláthatatlan és random bedobott aktualitásokkal fűszerezett összeesküvés elméletet dobott fel megoldás gyanánt, hogy követni sem bírtam, és hála a se füle se farka dolognak, nem is akartam. A storyline egyszerűen szétesik: nincs valódi motiváció, nincs valódi probléma, csak valami kreálmány, ami vagy előhozza a nézőben a nosztalgiát, vagy nem.

Az évad valószínűleg az idegenek, Sveta és O’Malley körül fog zajlani, miközben egyre inkább vezetik a sűrű erdőbe a nézőt, hogy aztán végképp ne értsen semmit. Az otthont adó csatorna mivoltából egyértelmű, hogy egy brutális nagy clifhangerrel fog zárulni az évad, ami azért is lesz vicces, hiszen az eredeti beharangozó szerint ez „csak” egy minisorozat lesz, kivéve, persze ha sokan nézik (vagyis eladható).

Engem sajnos nem győzött meg az újraindított X-akták, hogy kövessem pályafutását, így inkább javaslom, hogy mindenki vegyen elő egy régi epizódot és azon nosztalgiázzon (ijedős részre vágyóknak ajánlom személyes kedvencem, a gumiember történetét).

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.