Oldal kiválasztása

A tavalyi év folyamán találkoztam először ennek a filmnek a trailerével és bár részben kiakasztott, a másik fél ellenben üvöltött azért, hogy megnézzem ezt a zombi apokalipszissel tarkított Mad Max-et , ami a Wyrmwood: Road of the Dead névre hallgat. Hát, a film megnézése után is vegyes érzelmeim lettek – de kezdjünk mindent az elejéről.

Wyrmwood Road of the Dead1

A film főhőse Barry (Jay Gallagher) a film legelején elmondta, hogy korábban mi történt vele: élte mindennapi életét feleségével és lányával, amikor is testvérétől Brooke-tól (Bianca Bradey) riasztó híreket kap. Egy új vírus szedi áldozatait, és ők is veszélyben vannak. Az első támadás után azonnal kocsiba pattan a család, ám nem húzzák sokáig anélkül, hogy elkapnák az amúgy levegőben terjedő kórt, így Barry végül – mint immunis – egyedül találja magát, majd újabb arcokkal kiegészülve indul el testvéréhez, aki meg egy őrült doktor (Berynn Schwerdt) kezei közé került.

Wyrmwood: Road of the Dead film still

A Wyrmwood csak meglepni tudott engem – hol jó, hol rossz értelemben –, de meglepett. Az első a levegőben terjedő vírus ötlete volt, amibe nagyon rendesen bele lehetne kötni (abban a tekintetben, hogy az nem mindenkire hat), de az immunitással kapcsolatos kérdést egy egyszerű, ám huszáros vágással megoldották. A gázt pöfékelő zombikon mindkét szemöldököm a csillagos égig húztam, aztán valahogy mégis találtam benne némi értelemet – végül is a metán is egy hajtógáz.

Wyrmwood Road of the Dead5

Aztán az őrült doki kártya kijátszása sem volt rossz ötlet, ellenben a megvalósítás már túlontúl is rosszul sült el. Jó, nem egy Dr. Logan szintű tagot vártam el a stábtól, de ennél a hibbantnál még a Rec 2 papja is hitelesebb. De ilyen téren a többi szereplővel nem volt különösebb probléma: Barry jó, Brooke is eléggé hozza a formáját, bár a kezdőjelenetekben túlontúl is profin kezelte a zombitémát. Barry segítőtársai sem vészesek, csak sajna nem szerepelnek annyit a vásznon, hogy legyen időnk megszeretni őket.

Wyrmwood Road of the Dead4

A film vége – ami amúgy a legérdekesebb az egész alkotásban –  pedig valamennyire, de nem egészen merít a 2008-as Holtak Napjából, abban a tekintetben, hogy a zombiknak itt is van egy központi irányítójuk –de, hogy ki az és miképpen, azt itt most nem lövöm le.

Wyrmwood Road of the Dead6

A zombikért és alapvetően a film kivitelezéséért jár a pipa, hiszen nagyon kevés pénzből azért kihozni egy ilyen színvonalasabb darabot ritkaságszámba megy, főleg úgy, hogy a stáb sem veterán alakokból áll – itt elég csak a rendezőszékben ülő Kiah Roache-Turner nevét megemlítenem, aki 2008-ban került az éterbe és ez a film a legnagyobb munkája, egyben első komolyabb rendezése.

Wyrmwood Road of the Dead3

Aki szereti az érdekes, de annyira nem felkapott zombi horrorokat, annak tudom ajánlani a Wyrmwood-ot: mert újítani (még ha ez nem is mindig jött be), és alapvetően nem okozott csalódást.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.