Oldal kiválasztása

ga4.5

Két extrahosszú évad után egy újabb rövidebb – tizenhét epizódos – szezon következik a sorozat történetében, ami ugyan még így is magába foglal néhány fontos eseményt a Seattle Grace kórház doktorainak életében.

Meredith és Derek úgy dönt, jobbak külön, mint kapcsolatban, ezért szakítanak – elméletben, ám valójában továbbra is tartanak titkos pásztorórákat. Ennek csak akkor lesz vége, mikor többre vágyva Derek úgy határoz, itt az ideje, hogy másokkal is találkozzon, és randizni kezd Rose-zal (Lauren Stamile), a pimasz műtősnővérrel, ami Meredith-t kifejezetten érzékenyen érint, és végül arra sarkalja, hogy terápiára kezdjen járni. Ám ha magánéletük – ideiglenes – külön is válik, szakmai életük összefonódik: együtt kezdenek el dolgozni egy klinika kísérleten, aminek keretein belül befecskendezett vírusokkal próbálnak kiírtan nem operálható agytumorokat.

Bár George és Callie már a családalapításon gondolkodik, kapcsolatuk megbicsaklik, mikor kiderül, hogy Callie jóval gazdagabb, mint George azt hitte volna, amit pedig az követi, hogy némi töménytelen alkoholfogyasztást követően George lefekszik Izzy-vel, halálra ítélve Callie-vel való házasságát. Ezek után bár George és Izzy megpróbálkozik egy egészséges kapcsolat kialakításával, hamar rá kell jönniük, hogy nekik ez nem megy.

ga4.3

Válásuk után Callie összebarátkozik Dr. Erica Hanh-nal (Brooke Smith), a kórház új szívsebészével – aki amúgy a Denny-ügybe is belekeveredett, hiszen a szív, amit Izzyék „elloptak” eredetileg az ő betegéé lett volna. Kapcsolatuk olyan szinten elmélyül, hogy az egyik epizódban a kórházba látogató Addison felveti Callie-nek, hogy talán több is lehet köztük, mint barátság. Ezt hallva Callie-ben belső konfliktus alakul ki szexualitását illetően, ám végül mégis úgy dönt, megpróbálja Ericával – minekután rá kell döbbennie, hogy valóban bejön neki a nő.

Itt álljunk meg egy kicsit, ugyanis ebben a történetszálban van valami, ami nagyon idegesített, igaz erre csak most döbbentem rá, ahogy újranéztem a sorozatot: amint Callie és Erica randizni kezd, Callie rögtön megkapja a „leszbikus” billogot – saját magára leszbikusként utal, a többiek emlegetik, hogy átment leszbibe, stb., még akkor is, mikor egyszer színtisztán kifejti, hogy attól még, hogy élvezi Ericával a szexet, neki még a pasi-csaj szex is bejön. És komolyan, az alkotók ezen hozzáállása évadokon keresztül tart – Callie mindössze csak a tizenegyedik vagy tizenkettedik (nem emlékszem) szezonban utal magára mint biszexuálisra, pedig mindvégig az. csak hát úgy néz, ez valami tabu dolog sorozatos körökben. Nő vagy, aki nőkkel randizik? Akkor leszbikus vagy. Akkor is, ha a pasik is bejönnek.

ga4.2

Alex életébe visszatér Ava (Elizabeth Reaser), a nő, aki még korábban a kompbalesetben sérült meg, ami után teljes arcrekonstrukció szorult. Egy szeretkezéssel egybekötött villámlátogatás után pár héttel Ava azzal a hírrel tér vissza, hogy gyereket vár Alextől – Alex persze úgy érzi, hogy felelősséggel tartozik a nőért és a magzatért, ezért mindent megtesz értük, vakbuzgalmában azonban nem hallgatja meg Izzyt, aki megvizsgálja Avát, és kideríti, hogy a nőnek hisztérikus terhessége van. Amikor azonban erre fény derül, Ava gyors ütemben megindul lefelé a mentális lejtőn, ami rajta hagyja a nyomét Alex későbbi kapcsolatain.

A rengeteg munka miatt Bailey házassága megromlik, mivel férje marad otthon a gyerekkel, amit valamilyen szinten degradálónak érez. Konfliktusok akkor éri el a tetőpontot, amikor a kis Tuckra otthon ráborul egy könyvespolc – miközben az apja vigyáz rá –, ami után sürgős műtétre szorul. Baileynek és férjének sosem sikerül igazán rendeznie a kapcsolatát, de a sorozat kicsit homályosan fogalmaz, mikor is mennek véglegesen szét: ebben a szezonban egyszer szingli nőként utal magára, míg egyszer később úgy beszél, mintha még mindig házas lenne. Ezt a problémát szerény véleményem szerint az okozza, hogy az írók – legalábbis ezen a ponton még – szinte semmit sem foglalkoznak Bailey a kórházon kívüli életével.

ga4.1

Még egy nagyon fontos esemény történik ebben a szezonban: megérkezik az új gyakornoki osztály, aminek tagja Meredith féltestvére, Lexie Grey (Chyler Leigh). Lexi az egyik kedvenc karakterem a sorozatban – csupa szív, csetlő-botló, intelligens, de néha bizonytalan, és a végletekig szerethető. Kapcsolata Meredith-szel kezdetben nem túl felhőtlen – Lexi próbálkozásai ellenére, hogy felvegye vele a kapcsolatot, Meredith ott taszítja el magától a húgát, ahol csak tudja –, végül csak megtalálják a közös hangot, és idővel képesek igazi testvéri viszonyt kialakítani.

Összességben a negyedik évad is kifejezetten szórakoztató, néhol elgondolkodtató részekkel, de olyan igazán kiemelkedő, drámai pillanatokat én nem találtam benne – de sebaj, majd azokból is lesz bőven az elkövetkezendő szezonokban.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.