Oldal kiválasztása

shadowhunters1.1

Szóval adott egy amúgy kifejezetten minőségi YA könyvsorozat, amiből egyszer már készült egy film – ami hatalmas bukás volt, a rajongók és a laikusok többsége is utálta. Aztán tavaly jött a hír, hogy tévésorozat lehet a sztoriból, szépen lassan elkezdtek folydogálni a hírek – csatorna, casting… –, és az internetes közösség nagyjából egyhangúan megegyezett abban, hogy a sorozat csakis jobb lehet, mint a film. És az első rész megtekintése után azt hiszem, megerősíthetem ezt a feltevést.

Clary Fray (Katherine McNamara) tizennyolcadik születésnapja kifejezetten jól indul – felveszik a Brooklyni Művészeti Akadémiára –, kicsit furcsábban folytatódik – anyja, Jocelyn (Maxim Roy) nagyon beszélni akar vele valami nagyon fontos dologról, és olyan emberekkel beszélget, akiket barátai nem látnak –, és nem túl kellemesen fejeződik be – végignézi, ahogy ezek a „láthatatlan” emberek megölik egy klub pár vendégét. Amit Clary ekkor még nem tud, az az, hogy ezek a furcsa gyilkosok Árnyvadászok, harcosok, akik démonokra és egyéb veszélyes természetfölötti lényekre vadásznak. És ha ez még nem lenne elég, Clary is egy közülük, csakhogy anyja a warlock Magnus Bane-nel (Harry Shum Jr.) töröltette a lány természetfelettivel kapcsolatos emlékeit, hogy megvédje őt. Jocelyn ugyanis még Clary születése előtt elrejtette a misztikus Végzet Kelyhét, amit a Kör nevezetű szervezet, melynek feje a titokzatos Valentine (Alan Van Sprang), meg akar szerezni. Ám az óvintézkedések mit sem számítanak, mikor a Kör tagjai felismerik Claryt klubban, ahol a lány találkozik az árnyvadászokkal, megtámadják az otthonát és foglyul ejtik az anyját, menekülésre kényszerítve Claryt.

SHADOWHUNTERS - “The Mortal Cup” - One young woman realizes how dark the city can really be when she learns the truth about her past in the series premiere of "Shadowhunters" on Tuesday, January 12th at 9:00 - 10:00 PM ET/PT. ABC Family is becoming Freeform in January 2016. Based on the bestselling young adult fantasy book series The Mortal Instruments by Cassandra Clare, "Shadowhunters" follows Clary Fray, who finds out on her birthday that she is not who she thinks she is but rather comes from a long line of Shadowhunters - human-angel hybrids who hunt down demons. Now thrown into the world of demon hunting after her mother is kidnapped, Clary must rely on the mysterious Jace and his fellow Shadowhunters Isabelle and Alec to navigate this new dark world. With her best friend Simon in tow, Clary must now live among faeries, warlocks, vampires and werewolves to find answers that could help her find her mother. Nothing is as it seems, including her close family friend Luke who knows more than he is letting on, as well as the enigmatic warlock Magnus Bane who could hold the key to unlocking Clary's past. (ABC Family/John Medland) MAXIM ROY, KATHERINE MCNAMARA

Bevallom, voltak némi fenntartásaim – vagyis inkább félelmeim – a sorozattal kapcsolatban, főleg az első promóvideók miatt, amik nekem egy kicsit amatőrnek tűntek. De egy kis vágás, egy kis háttérzene, és máris sokkal jobban működtek ezek a jelenetek. Sőt, az epizód eleje, az, hogy felbontották a kronológiát, kifejezetten tetszett.

Rengeteg apró változtatás történt a sztoriban a könyvhöz képest, de ezek, nos, nem azt mondom, hogy nem zavaróak – egy elvetemült rajongó számára minden ilyen jellegű változtatás zavaró –, de a narrációba egyáltalán nem zavarnak bele, hanem logikusan a részeivé válnak. Ilyen változtatás például az, hogy Clary nem tizenhat, hanem tizennyolc, Luke (Isaiah Mustafa)  – aki itt néger – ahelyett, hogy könyvesboltot vezetne, rendőrnyomozó, és úgy tűnik, nyílt titok, hogy Jocelynnal szerelmesek egymásba. A Pandemonium Magnus klubja, a kör kicsit szervezettebbnek tűnik, Valentine Csernobilban húzza meg magát, Jocelynnak régiségkereskedése van, ahol fiatal és szép Dorothea (Vanessa Matsui) az eladó (ő a könyvben az idős Alvilági szomszéd volt, aki jóslással kereste a kenyerét), valamint, csak hogy legyen valami extra konfliktus, az Alvilágiak embereket ölnek, amire a rendőrség is felfigyel.

SHADOWHUNTERS - “The Mortal Cup” - One young woman realizes how dark the city can really be when she learns the truth about her past in the series premiere of "Shadowhunters" on Tuesday, January 12th at 9:00 - 10:00 PM ET/PT. ABC Family is becoming Freeform in January 2016. Based on the bestselling young adult fantasy book series The Mortal Instruments by Cassandra Clare, "Shadowhunters" follows Clary Fray, who finds out on her birthday that she is not who she thinks she is but rather comes from a long line of Shadowhunters - human-angel hybrids who hunt down demons. Now thrown into the world of demon hunting after her mother is kidnapped, Clary must rely on the mysterious Jace and his fellow Shadowhunters Isabelle and Alec to navigate this new dark world. With her best friend Simon in tow, Clary must now live among faeries, warlocks, vampires and werewolves to find answers that could help her find her mother. Nothing is as it seems, including her close family friend Luke who knows more than he is letting on, as well as the enigmatic warlock Magnus Bane who could hold the key to unlocking Clary's past. (ABC Family/John Medland) KATHERINE MCNAMARA, DOMINIC SHERWOOD,

Ami különösképpen tetszett a pilotban, az az Intézet – sokkal nagyobb, rendezettebb szervezetnek tűnik, mint a filmben vagy a könyvben, jóval több Árnyvadásszal, és sokkal fejlettebb technológiával. Komolyan mondom, kész műveleti központ, de úgy, hogy közben megmaradt az épület templomjellege, és a csúcsmodern képernyők mögött folyamatosan rózsaablakok és boltívek tűnnek fel. A rúnák a testre rajzolása és a sztélék, valamint a szeráfpengék dizájnja is tetszik, bár még mindig kicsit nagynak tartom a rúnákat – értem én, hogy jobban mutatnak így a képernyőn, de akkor sem találom őket praktikusnak.

Amivel kicsit hadilábon állok, az a történetvezetés – itt nem beszélhetünk kifejezetten az úgymond „pilot-átokról” (amikor a készítők mindent megpróbálnak belezsúfolni az első részbe, hogy pontosan megmagyarázzák, miről lesz a továbbiakban), mivel tudtam a sorozat rögtön évados megrendelést kapott, de azért a túltelítettség így is érződik kicsit. Az epizód amúgy nagyon szép, lassan, kidolgozottan indul, de aztán úgy a felénél túlságosan begyorsul, olyannyira, hogy a változtatásokkal együtt még nekem is nehezemre esett követni az eseményeket – így csak elképzelni tudom, milyen nehéz dolga lehetett azoknak, akik nem olvasták a könyvet. Itt amúgy egy-két helyen húztam is a számat, mivel a jelenetek néhol hatásvadászra (kell az akció, pedig az már most látszik, hogy a verekedős jelenetek nem lesznek a széria erősségei), néhol kicsit logikátlanra sikeredtek. De nem aggódom túlságosan, mert bízok benne, hogy most, hogy túl vagyunk a nyitórészen, szépen rendeződni fognak majd a dolgok, a sorozat pedig megtalálja majd a maga ritmusát.

SHADOWHUNTERS - “The Mortal Cup” - One young woman realizes how dark the city can really be when she learns the truth about her past in the series premiere of "Shadowhunters" on Tuesday, January 12th at 9:00 - 10:00 PM ET/PT. ABC Family is becoming Freeform in January 2016. Based on the bestselling young adult fantasy book series The Mortal Instruments by Cassandra Clare, "Shadowhunters" follows Clary Fray, who finds out on her birthday that she is not who she thinks she is but rather comes from a long line of Shadowhunters - human-angel hybrids who hunt down demons. Now thrown into the world of demon hunting after her mother is kidnapped, Clary must rely on the mysterious Jace and his fellow Shadowhunters Isabelle and Alec to navigate this new dark world. With her best friend Simon in tow, Clary must now live among faeries, warlocks, vampires and werewolves to find answers that could help her find her mother. Nothing is as it seems, including her close family friend Luke who knows more than he is letting on, as well as the enigmatic warlock Magnus Bane who could hold the key to unlocking Clary's past. (ABC Family/John Medland) KATHERINE MCNAMARA, ISAIAH MUSTAFA

Összességében kifejezetten elégedett volt az Shadowhunters nyitóepizódjával, amiben ugyan még így is akad igazítanivaló, de a filmet azért máris sikerült leköröznie.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.