Oldal kiválasztása

Ismét egy remake-kel van dolgunk, ráadásul nem is egy akármilyennel: Morton Freedgood (John Godey álnéven) írt könyvét egyszer már filmre vitték 1974-ben, majd ezt követően kapott egy tévés adaptációt 1998-ban, és végül elérkeztünk napjainkhoz – vagyis ezúttal 2009-be. A Hajsza a föld alatt félrevezető címe miatt itthon felemás fogadtatást kapott a moziba járók körében (én azt hittem újabb sci-fi). Akciófilmnek ugyan remek darab, de hiába az A-besorolású színészek, a mozi nem üt nagyot.

hajszaafoldalatt.4

Fegyveresek eltérítenek egy metrószerelvényt, és amennyiben nem kapnak egy órán belül tízmillió dollárt, leölik a túszokat. Vezetőjük a marcona Ryder (John Travolta), aki egy jól átgondolt tervvel készült erre az akcióra, és akinek látszólag semmi vesztenivalója sincsen. Ryder kizárólag Walter Garberrel (Denzel Washington) hajlandó beszélni, aki egy megvesztegetési ügy miatt került a beszerzésről a forgalomirányítók közé. Látszólag kapcsolat alakul ki Ryder és Garber között, ám ez a kapcsolat illékony, és emberéletekbe kerülhet. Míg Garber időt próbál nyerni, és minél több információt kihúzni Ryderből, ketyeg az idő, a rendőrség pedig teljes erejével a helyzet megoldásán dolgozik, még akkor is, ha ezért fizetni kell.

hajszaafoldalatt.3

A Hajsza a föld alatt egy izgalmas akciófilm, egész érdekes csavarral, remek színészekkel, de mégsem képes maradandóan beégni a néző agyába. Hiába a remek krimis alap, ha az egész a két főszereplőre szorítkozik, akik nem elég érdekesek, hogy elvigyék hátukon a filmet. Az akció pedig egy rendes akciófilmhez túl kevés, ugyanakkor egy rendes, vérbeli feszült krimihez pedig túl sok – főleg a rendőrök pénzszállítós jelenete az, ami totál felesleges, és ellentmond a korábban szajkózott „nem engedünk a túszejtőknek”-elvvel.

hajszaafoldalatt.1

Denzel Washington ezúttal egy átlagembert alakít, aki egy teljesen hétköznapi munkát végez (azért persze van egy érdekesség az általa megformált szereplőben), ennek megfelelően a színész is egy teljesen átlagos és hétköznapi játékot produkál, ami őt ismerve inkább hanyag munkának lehetne nevezni. John Travolta, mint főgonosz az első percekben még hihető, ám ahogy halad előre a történet, úgy válik súlytalanná a karaktere, és helyeződik át a hangsúly Washingtonra (aki ugyebár gyengén teljesít).

hajszaafoldalatt.2

A rendezőtől, Tony Scottól már jócskán láttunk Pazar műveket (személyes kedvencem Az utolsó cserkész), ám ezúttal Scott nem tudta kellően megfogni a történetet, és egy átlagos akciófilmet készített el, átlagon felül költségvetésből. A Hajsza a föld alattból hiányzik a feszültség, és a főszereplők remek alakítása, így sajnos megmarad a tucat filmek szintjén, ami azért is szomorú, mert a lehetőség megvolt a történetben – ezt mi sem igazolja jobban, mint az 1974-es Walter Matthau-tól.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.