Oldal kiválasztása

vlcsnap-2015-12-02-18h00m09s48

Az évad a vége felé közeledik, és mintha a készítők próbálnák lassítani a fejlemények kibontakozását, hogy az utolsó pillanat előtti feszültségre koncentráljunk. Ebben az epizódban kiderül, mi történt Peggyvel, Eddel és Hanzeeval azalatt, hogy Fargóban zajlott a háború.

Az előző rész végén kiderült, hogy Ed fehívta Mike Milligant, azt állítva, hogy nála van a legjelentősebb ellensége, Dodd Gerhardt. Közben persze Gerhardték is keresték őt – legalább is említés szintjén előkerül a téma, de Bear, aki a legtöbbet tehetné az ügyben, semmi jót nem akar tenni a bátyjával, miután az a fiát börtönbe juttatta. Dodd, egyre inkább meg vagyok győződve róla, hogy senkinek sem hiányozna, kivéve Floydot, akinek a „bandaháború” már kicsúszott az irányítása alól, valószínűleg azét, mert a két megmaradt fia acsarkodott és ment a maga feje után. Ebben az epizódban nem találkozunk velük, hanem azt az oldalt követjük figyelemmel, ami a múltkoriból kimaradt, és a végén csak csattanóként és nagyon hiányosan merült fel: a házaspár menekülőben, a lesokkolt Doddal együtt, Hanzee pedig mindenfelé utánuk kérdezősködik.

vlcsnap-2015-12-02-17h54m14s67

Elsőként Peggyvel találkozunk, aki a megkötözött Doddal szemben ül saját magazinraktár-pincéjében. Velük van Gerhardtéknak az a fegyverese, akit Dodd lőtt le véletlenül: félig a lépcsőn fekszik kicsavarodva, félig pedig a „Better Homes” magazinokon, és mindenki úgy lép rajta keresztül, mint egy tereptárgyon, beleértve a rendőröket is, akik később megérkeznek. Ahogy Peggy ül a pincében és próbálja megemészteni a helyzetet, Dodd helyén hirtelen egy kanapés-öltönyös pszichiáter figura jelenik meg, aki azt mondja neki, létezzen vagy gondolkodjon – a kettő együtt nem megy. Peggy levonja a következtetést: ahelyett, hogy csak gondolkodna arról, ki is akar lenni, inkább váljon azzá az emberré. Amikor Ed megjelenik, az illúzió szétfoszlik, és ott marad a helyén a maffiózó meg az idilli életmódmagazinok között fekvő fegyveres hulla.

vlcsnap-2015-12-02-17h54m51s135

Dodd megmondja Ednek, hogy a felesége megőrült. Amikor útra kelnek, hogy meneküljenek, a nő tényleg olyan boldog, mintha élete nagy nyaralására menne, ahol megvalósíthatja önmagát mindenféle nyomasztó körülmény nélkül – úgyhogy igaza van Doddnak, tényleg megőrült. Az egész epizód fanyar humora arra épül, hogy ők hárman – a maffiózó természetesen a csomagtartóban – úgy indulnak kirándulni, akár egy család. Néhány jelenet ki is van élezve az ilyen poénokra: Peggy kiskanállal eteti a megkötözött férfit, amikor pedig az hisztizni kezd, egy késsel megszurkálja, hogy jómodorra nevelje. Dodd szerintem eddig is úgy viselkedett, mint egy hisztis gyerek, csak ő nagy már, és ha nem tetszik neki valaki, akkor szétlöveti az illető fejét – itt viszont nagyon kiélezett a gyerek-szülő hasonlat.

vlcsnap-2015-12-02-18h01m46s249

Hanzee átfésüli a házaspár lakását, és talál egy szobafoglalást a hűtőre ragasztva, úgyhogy elindul a megadott címre. Nem lesz azért ilyen egyszerű megtalálnia őket, a cetli nem közvetlenül hozzájuk vezet, mivel ők egy erdő mélyén lévő faházban bújtak el, és egyébként is, nem annyira hülyék, hogy ennyire direkt nyomot hagyjanak (sőt, egyre ravaszabbak, csak most kezdenek belejönni a maffiával való tárgyalásba). Ed minden nap felhívja Gerhardtékat, hogy elmondja, náluk van Dodd, de a sors iróniája, hogy hiába „keresi” mindenki őt, most csak arra kérik Edet, hogy hagyjon üzenetet. Amikor megunja, hogy senki nem válaszol, felhívja az ellenfelet, Mike Milligant, aki ebben az epizódban még nem jelenik meg, de várhatjuk, hogy a következőben felbukkan, most már szabadúszóként.
Hanzee Sioux Falls közelébe érve találkozik gyökereivel. Egy kis dakotai kocsmában a vendégek és a pultos is beleköt, majd amikor rendőrséget hívnak, őket is lepuffantja. Úgy tűnik, ő már nem nagyon válogat, mivel mindenki az elnyomója, és elég könnyen eltávolítja azokat, akik az útjába állnak. Hanzeeval kapcsolatos lesz az epizód csavarja is. Nem feltétlen váratlan a fejlemény, legalábbis engem nem lepett meg – a folytatást viszont nagyban befolyásolja majd, ezért érdemes izgulni érte.

vlcsnap-2015-12-02-18h05m04s202

Szerző

moonmadcat
Korábbi szerkesztő

Az internet, főleg a Youtube világának kóborlója, macska a holdon, valamint a lélek sötét oldalának kutatója.