Oldal kiválasztása

dw_s09e10_pic1

Nagyon fáj a szívem – na, nem azért, mert bekövetkezett volna a múltkori jóslatom, és csalódnom kellett. Azért vagyok szomorú, mert történt ebben a részben valami, amiről tudtuk, hogy be fog következni, mert az alkotók és a színészek is megerősítették, nem mellesleg az egész szezonban erre készítettek fel, arról nem is beszélve, hogy még néhány rajongó el is kotyogta a dolgot. Ennek ellenére nagyon hirtelennek, ám nem kevésbé drámainak hatott az utolsó tíz perc. Ha összességében nézzük a sztorit, néhol vannak azért lyukak, de a végeredmény még így is remek.

A Doktor (Peter Capaldi) és Clara (Jenna Coleman) telefonhívást kap a TARDIS-ban, a vonal másik végén pedig nem más van, mint az előző évadban bemutatott graffiti művész, Rigsy (Joivan Wade). A fiatal srác egy furcsa tetoválást fedez fel a tarkóján, ami egy számot mutat, ám ez a szám egyre csökken. A Dokiék természetesen egyből segítségére sietnek és alaposan kivizsgálják őt a TARDIS-ban, és kiderül, hogy Rigsy haldoklik, a szám pedig azt mutatja, hogy hány perce van még hátra. Egy kis kutakodás után fény derül arra, hogyan került Rigsy tarkójára a tetoválás: valaki egy eldugott kis univerzumba csalta őt, ahol állítólag megölt valakit, az ottani lakosok pedig vétkéért halálra ítélték, ám mielőtt Rigsy elmenekülhetett volna, törölték az emlékezetét. A Doktoréknak egyszerre kell megkeresniük és összerakniuk a hiányzó darabokat, valamint nem utolsó sorban megmenteniük Rigsyt, mielőtt lejárna az idejük.

dw_s09e10_pic3

Ugye, hogy picit sántít a sztori? Szerencsére azért a végére nagyjából összeáll a kép, de még így is maradnak nyitott kérdések. Például: mi is pontosan az a földönkívüli létforma, ami sakkban tartja a lakosokat? És miért csak az a valaki tudja irányítani, aki? A Doktort a végén száműzik, de a többiek csak úgy ott maradnak, amikor együtt alig találtak oda? A cselekmény gyengeségei a dinamikában is megmutatkoznak, hiszen az epizód első felében túl sok minden történik egyszerre, utána viszont leül az egész történet, és azt várjuk, mikorra bontakozik ki az egyik mellékszál, ami tulajdonképpen a fő eseménnyé növi ki magát. Én Rigsynek is több teret adtam volna, de tudván, hogy mire ment ki a játszma, akár majdnemhogy ki is lehetett volna őt hagyni ebből az epizódból. Kár, mert az alapanyag igazán zseniális.

dw_s09e10_pic5

Amiért viszont mégis azt mondom, hogy a Face The Raven egy nagyon jól sikerült rész, az az, ami egyben szomorúságom forrása is: a végkifejlet. Most pedig előre is bocsánat, de spoilerezni fogok, mert ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Clara Oswaldnak ez az utolsó kalandja a Doktorral, ugyanis a végén a holló áldozatává válik. Ez számomra már önmagában lesújtó, hiszen a kedvenc útitársamról van szó, azonban a szomorúság közepette azért kicsit örülök is, mert elődjeivel ellentétben Clara egy karakteréhez méltó, szép véget kapott. Míg a reboot széria legtöbb útitársának sorsa meglehetősen csúnyán végződött, ráadásul mindnyájan olyan helyzetekbe kerültek, amiket nem tudtak irányítani, addig Clara gyakorlatilag saját maga döntött a halál mellett, amivel bátran és emelt fővel nézett szembe. És tessék, már megint potyognak a könnyeim.

dw_s09e10_pic4

Jövő héten a Doktornak egyedül kell helyt állnia egy sötét, ismeretlen helyen, ahol egy olyan ellenség várja, akiről még azt sem tudja, kicsoda. Izgalmasnak hangzik!

 

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.