Oldal kiválasztása

Vannak olyan animék, amiket imádok, van amit megvetek és van az a kategória, hogy megnézem, és egyszerre elölném a keblemre és kínálnám meg egy kiadós adag söréttel a shotimból. Na, a 07-Ghost ez utóbbiba tartozik. Jöjjön a középhaladó challenge újabb díszvendége, avagy az ezeregy kavarás meséje.

07-Ghost1

Az anime cselekménye egy alternatív világban játszódik, ahol is több nagyobb erő feszül egymásnak mind a tárgyalóban, mind a csatatéren. Egy fiatal tehetséges katonaújonc Teito Klein, kit amnéziás volta miatt kísértenek a kötelező rémképek, egészen addig, amíg meg nem támadja a birodalma egyik katonai fejesét, Ayanamit, és ezzel megássa a saját sírját – sajnos csak ásta volna meg, ugyanis Teito megmenkül és rövidesen már egy Templom védelmét élvezi, ahol a helyi három püspök Frau, Labrador és Castor pátyolgatják a kölykök. Mindeközben halnak meg a különféle szereplők (köztük Mikage, Teito legjobb barátja), és persze előjön a jó öreg Bibliai témájú/hátterű nagyszabású történet, aminek központi eleme főhősünk.

07-Ghost3

Hogy megőrizzem lelki egyensúlyomat, nem a szidással fogom kezdeni. Az anime maga 2009-es, és a Studio Deen miatt nem is kell aggódnunk a látvány miatt. A világábrázolás szép (és sokszor kellően depis), a karakterek kinézete is nagyon szép, valamint a ruhák némelyike a Trinity Bloodhoz hasonlóan agyondekoráltak. Szinkron terén sincsen gond (elég csak Junichi Suwabe vagy Fukuyama Jun-t megemlítenem, mint Frau és Hakuren Oak), és a speciális képességek, az ún. Zaiphonok is ötletesek olykor-olykor.

07-Ghost5

Ami történeti szempontból érdekes még, az a nagyhatalmi egyensúly, valamint a milícia, az egyház és a köznép szerepe. A hadsereg és az Egyház éles ellentéte, de a nagyobb jó érdekében kényszeres semleges álláspontjában nagy fekete pont első kézből ugye Teito védelme, másodkézből meg a katonai családba született, de a papi pályán szereplő Hakuren is rendesen kockára teszi ezt az amúgy is labilis békét.

07-Ghost7

De persze ha már vallás, akkor a Bibliai elemek is szerepet kapnak, igaz most egy kissé más köntösben: ugyanis a 07-Ghost úgymond egyik főmagját képező probléma ugyanis magából a Mennyből indul ki Verlorennel (a Halál angyala) bukásával, és az őt legyőzni vágyó Hét szellem földön is folytatódó csatájával – és akkor még nem esett szó, két másik hatalmas erőrő, amiket csak Mihály és Rafael szemének neveznek.

07-Ghost2

És akkor nyugodtan rá is térhetünk a szereplőkre: Teitót későbbre hagyom, mert ő nem a „dicsért dolgok” kategóriában leledzik. A három püspököt (meg két másik elhunytat) nem lehet nem szeretni, Ayanami a hideget kedvelő hölgyek szívét tudja megdobogtatni – de alapjáraton itt minden férfi vagy bishounen vagy shota. Női szereplőkből nem nagy a választék (inkább a mangában tűnnek fel a lényegesebbek), de úgy alapjáraton elmondható az, hogy a karakterdizájnnal nincsenek gondok – már amikor.

07-Ghost6

Végre eljött a kiosztás ideje is! Ahogy az már minden olvasó könyökén kijön, hepciás vénlány tudok lenni, ha olyan főszereplővel találkozom, akit csak úgy magával ránt az események vihara, semmit (vagy nagyon minimálisan) tesz magáért valamit, rinyál, és mégis ő lesz a jani a gáton. Na, hát ennek Teito egyetemes példája Kaneki mellett, és nem győztem némára venni a videót, miközben egyáltalán valami hang elhagyta a száját. És nálam az sem menti meg őt, hogy shota – mert én nem vagyok híve a gyerekes főhősöknek sem.

07-Ghost4

Második nagy lehúzás meg azért jár, hogy mindkét komolyabb és tényleg nagy volumenű konfliktus visszavezethető egy-egy szerelmi tragédiára. Van itt kérem minden: rangon aluli szerelem, házasságtörés és a szeretők, valamint annak a problematikája, hogy a halál hogy a retkes búbánatba képes bármit is érezni a totális apátián kívül? Nem véletlen, hogy az ezeregy kavarás meséjének neveztem ezt a sorozatot. Több fronton megy minden, és ez eleinte izgalmas is, de amikor rájössz, hogy emberek százainak, ezreinek az élete az évszázadok során egy (később ugye kettő) szerelmi ügy miatt válik pokollá – akkor az életkedved is elmegy a sokktól.

07-Ghost8

Szeretem is nem is, kapott is szidást meg nem is. A 07-Ghost egy nem rossz sorozat, de maximum csak a lányoknak fog tetszeni, és az is csak a szépfiúk miatt.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.