Oldal kiválasztása

Van egy olyan érzésem, hogy így Halloween közeledtével egyre inkább vagyok kukacoskodó hangulatomban – már ami a horror fenegyerekeit illeti. Animék terén meg, bár nem éppen ünnephez méltó a választás, de a Fate/Stay Night kapja ma a főszerepet Challengünkben. Kardokat elő kedves Gilgamesh, indul a következő Szent Háború!

Fate1

Emiya Shirou (látszólag) átlagos középiskolás fiú, éli átlagos kis mindennapjait. Jegyei, barátai is mind átlagosak, ám egyszer csak ifjú titánunk élete gyökeres fordulatot vesz: váratlan, földöntúli erejű támadások itt, furcsa kinézetű megmentők ott, körbe meg mindenféle ármánykodások és kardpengék. Bár Shirou több pillantásra sem akar beszállni ebbe az eszement harcba, ami körülötte folyik, társa Saber, és mindenki más védelme érdekében muszáj beszállnia a legfőbb szent ereklyéért folyó háborúba.

Fate2

A középkorban valamiért az a furcsa fétise volt a nagy embereknek (királyok, hadvezérek stb.), hogy megleljék Krisztus kelyhét, a Szent Grált. A Fate/Stay Night-ban is ekörül forog minden, csak itt mágusok mérkőznek meg egymással, legendás alakokat, a Servantokat használva. Őszintén, eleinte nagyon mérges voltam, hogy egy ilyen hírnévvel operáló sorozat csak ennyit tud felmutatni, majd továbbnézve – az előítéleteim zöme úgy tűnt el, mint Archer. Az egész kavalkádból egy letisztult, annyira földet nem rengetően újító, de vérbeli shounen sorozat lett, az átlagnál jobban szuperáló szereplőkkel.

Fate4

Tökéletes lenne? Azt nem mondanám. Emiya nagyon is ingerszegény karakter (sajnálom, az), aki kezdetben hagyná az egészet a fenébe, de végül beáll, és ő lesz a jani a gáton. Aha. Nem. Minden ilyen típusú karakter egy újabb szög a koporsómba. Tohsaka Rin, mint az egyik heroine jó lett volna, hiszen van egy logikus (bár kissé elcsépelt) motivációja, de a kedves kigondoló gondolom belehalt volna abba, hogyha nem csinálhat belőle olykor-olykor tsunderét? Saber és Archer már egy merőben más könyvgerinc: mindketten határozottak és kitartóak, de a titok nyitja náluk is a múltban rejtőzik. Míg az egyikük egy hajdan volt hatalmas uralkodó, addig a másik meg – nem lövöm le a poént, legyen annyi elég, hogy én leestem miatta vagy két emeletet.

Fate7

Igen, annyit itt érdemes tudni, hogy akik Servantok feltűnnek (akár itt, akár a többi műben) azok, mind történelmi, vagy (a mi felfogásunk szerint) mitológiai alakok, ráadásul olyan megformálással lettek kialakítva a személyiségük és a jellemvonásaik, hogy egyszerre táplálkozik a karakterek hátteréből, és ad be mellé újabb adalékokat. Mivel senki álcázott, és csak típusnév (Archer, Lancer, Assassin, Rider stb.) alapján azonosítottat nem akarok lelőni, így felhozom a legszembetűnőbb példát: Gilgamesh-t. Uruk egykori királya – kiről már a beceneve is mindent elmond – a legöregebb, (elviekben) a legerősebb a Servantok közül, ennek megfelelő egóval és látásmóddal. Ő tipikusan egy olyan karakter, akit nem csak a kinézete miatt lehet szeretni.

Fate5

Számomra a Fate legnagyobb mozgatórugói kétségtelenül a Servantok, valamint a néhol nagyon jól megalkotott mester-védelmező viszony. Minden kis közös mozzanat, ami a szereplők között történik, legyen akár szó a hétköznapi dolgokról vagy harcról – mindennek jelentősége és súlya van.  Bár a fő hangsúly ugye Shirou és Saber kapcsolatán van, azért Rin és Archer is érdekesek, de az abszolút kedvencem valamiért a vad Berserker és a „kis” Illya kapcsolata.

Fate8

Ezeken kívül mindent hoz a sorozat, amit egy shounentől elvárhatunk: szénné hallgatott zenék, jól koreografált és pörgős harcok, nem kevés karakterdráma – és persze a humor sem maradhat le a palettáról. Egy gond(olat) bántott csak engem ezzel a sorozattal kapcsolatban: mindössze egy váratlan ténnyel tudott nekem szolgálni, a többit meg előre lehetett sejteni.

Fate3

Aki szereti ezt a műfajt, annak garantáltan egy maradandó élmény lesz a Fate/Stay Night. Nem a legegyedibb, de benne legalább fellelhető az a szikra, hogy több is akar lenni egy „egyszer nézős” szériától.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.