Oldal kiválasztása

vlcsnap-2015-10-28-20h40m11s162

Az új epizód középpontjában Rye Gerhardt áll, akit különböző okokból keresnek a családtagok és a rendőrség. Konfliktusba kerülnek a törvényes és törvénytelen erők, Peggy és Ed pedig most kezdik érezni, hogy szorul a hurok.
A nyitó jelenetben Dodd indián társát, Hanzeet (Zahn McClarnon) látjuk az erdőben. Egy hófehér nyulat simogat, miközben eszébe jut, milyen bámulattal nézte gyerekkorában azt a bizonyos bűvésztrükköt. Aztán vágás, és Hanzee már a Gerhardt-tanya felé tart, kezében lógatva az állatot. Az ilyen apróságok, úgy sejtem, ebben az évadban is fontos jelzések lesznek. Hanzee végig a háttérben marad, de az epizódban még visszatér a nyúl – szó szerint, amikor feldolgozza az állatot, és átvitt értelemben is, amikor az írógép-kereskedő Skip, aki utoljára látta Rye-t, beletéved először a rendőrség, majd Gerhardték bűvész-cilinderébe; onnan aztán már senki se fogja kihúzni.

vlcsnap-2015-10-28-20h39m00s122

Lou nagyon magabiztos rendőr, de amikor Fargoba utazik, kiderül, hogy sosem tárgyalt még bűnszervezetekkel, és emiatt könnyen életveszélyes szituációba keveredhet. Egyelőre még nem felfokozott a hangulat, mert a bonyodalmak csak most kezdenek kibontakozni, és még Rye haláláról sem tud senki – akkor lesz csak igazi káosz, ha rájönnek, arra viszont nem, hogy kik és miért ölték meg –, de mivel itt még nem tartunk, Lou-val egész szívélyesek a családtagok (legalább is, ha azt vesszük, hogy nem lövik le vagy ássák el élve).

Lou eredetileg a bírónő után akar kérdezősködni Fargoban, hátha volt valami köze Rye-hoz, akinek az ujjlenyomatát megtalálták a gyilkos fegyveren (szegény, béna Rye nagyon rossz pályát választott, előbb-utóbb hasonlóan végezte volna). Lou találkozik Ben Schmidttel (Keir O’Donnell), a helyi rendőrrel, aki egy kicsit gyáván és konformistán áll a bűnözőcsaládhoz. Amikor meghallja, mi történt Minnesota államban, azt mondja, hogy ha az ő ügye lenne, bele sem vonódna a dolgokba, hanem inkább magára vállalná a gyilkosságot – így élete végéig börtönben lenne, de legalább biztonságban és kényelemben.

vlcsnap-2015-10-28-20h45m17s180

Később a két rendőr a Gerhardt-tanyán keresi Rye-t. Ekkor Lou, az idegen képviseli a törvényt, aminek betartására figyelmezteti a családot, de ez a módszer nem jön be, csak magára haragítja őket. Ben viszont egészen más, családiasabb hangot üt meg, és ez nem csak a gyávaság jele: neki nem mindegy, mivel kénytelen a várost uraló törvénytelen hatalommal szimbiózisban élni. Ebből a példából kiderül, hogy a törvényes hatalom mennyire gyenge a bűnszervezetekhez képest. De még a szervezetek között is vannak fokozatok, és erre a tökéletesen nyugodt/közömbös, erőskezű Floyd is utal, amikor a kansasi maffiától félti kis, családi vállalkozását.

vlcsnap-2015-10-28-20h45m32s82

Ebben az epizódban egyébként végre a legkisebb Gerhardtok is szerephez jutnak egy-két szó erejéig. A morgós, lassú eszű Bear (aki tényleg olyan, mint egy medve) fia, Charlie (Allan Dobrescu) és a pattogós Dodd lánya, Simone (Rachel Keller) nem egészen úgy képzelik el az életüket, mint ahogy az apáik akarják. Talán ebből a későbbi epizódokban kibontakozhat egyfajta kamaszos lázadás, vagy akár a rendőrség segítségére is lehetnek. Valójában a két oldal szembenállása csak most kezd körvonalazódni, bár Lou önmagában nagyon kevés lesz, és szinte esélytelen vállalkozásba fog, ha helyre akarja állítani a rendet, mert Fargo rendőrei között nem hiszem, hogy akad segítője.

vlcsnap-2015-10-28-20h45m53s46

Közben a minnesotai kisvárosban elkezdik terjeszteni Rye arcképét, akit az ujjlenyomat alapján gyanúsítanak a hármas gyilkosság elkövetésével. Peggy éppen munkában van, amikor Hank Larsson seriff megjelenik, és alig tudja kontrollálni a rémületét. Sajnos úgy tűnik, hiába vártam, hogy Peggy karakteréből előbújik a szociopata, teljesen normális kétségbeeséssel reagál a fejleményekre. Az ő és férje vesztét a nyomok eltüntetése ellenére is ez okozhatja majd, hiszen a gyanút csak felkelti nyugtalan viselkedésük. Az önző Peggyt pedig – aki minden piszkos munkát a férfira bíz – talán még jobban Edhez fogja kötni a közös titok.

vlcsnap-2015-10-28-20h42m38s119

Szerző

moonmadcat
Korábbi szerkesztő

Az internet, főleg a Youtube világának kóborlója, macska a holdon, valamint a lélek sötét oldalának kutatója.