Oldal kiválasztása

Végre. Végre kaptam egy olyan sorozatot, amivel teljes lett a „remek fegyveres, maffiás, lövöldözős” animés triumvirátusom. A Jormungand és a Black Lagoon mellé idén nyáron becsatlakozott a Gangsta, ami nemcsak nevében, hanem történetében is menő. És most, telefonokat eltenni, pisztolyokat és katanákat a kézbe, kezdődik a tánc!

Gangsta3

„Általában dögcédulák halott katonákat azonosítottak.”

Gangsta4

Animénk cselekménye egy alternatív időben játszódik, Ergastulum városában jóval az Egyesítési háború után. Főhőseink Worick és Nicolas közösen alkotják a Benriya nevű duót, akik fizetségért bármit elvállnak, legyen szó akár a gyógyszerek kiszállításáról, vagy éppen testőrségről. Harmadikként becsatlakozik hozzájuk egy volt utcalány Alex, mint titkárnő, és bár a fiatal lányt figyelmezteti a helyi landlady, hogy minél előbb hagyja ott a srácokat – ő nem fogadja meg a tanácsát. Mondjuk akkor még fogalma sincs arról, hogy mibe is fog ez neki kerülni.

Gangsta8

Mielőtt jobban belemerülök a fertőbe, egy lényeges dologra előzményként muszáj kitérnem: a háború alatt használtak egy különleges drogot a katonák (Celebre a drog neve), ami felerősítette őket, ám túlzott függőséget idézett elő bennük, sőt – ez örökletes dolog. Az ún. Twilight-ok vagy szimplán dögcédulások ezeknek a katonáknak a leszármazottjai, mind rendelkeznek az átlagtól sokkal vagy kevésbé erősebb képességekkel – ennek azonban függőség és lelki vagy testi fogyatékosság az ára. Jó példa erre személyes kis kedvencem Doug, aki annak ellenére 140 centi, hogy már elmúlt huszonegy. De persze legelőször Nico-nál szembesülünk ezzel a problémával, hiszen ő maga töksüket.

Gangsta2

És akkor el is érkeztünk a szereplőkhöz: a rosszak kivételével mindet a szívemre ölelném. Worick egy tipikus laza arc, aki imádja a nőket és a cigit, de persze ő sem ok nélkül viseli azt a szemkötőt. Nico (ki mellesleg Kenjiro Tsuda hangján morog) múltja is finoman szólva borzalmas, hiszen őt voltaképpen állatként kezelte még a tulajdon apja is – és Worick volt az első, aki egyáltalán emberszámba vette. Alex is kegyetlen stricije és a drogok poklából csak a két férfi tudta kirángatni egy jobb élet felé. Humorként (és kawaii pontként) ott van a fiatal nővér Nina, vagy neki a főnöke – egy újabb kedvenc a dokik listáján – Dr. Theo, és akkor még nem esett szó a négy nagy erőről (három család és egy céh), ami megtartja Ergastulum törékeny egyensúlyát.

Gangsta7

Ebbe a sorozatba minden van, ami csak kellhet egy mocsokkal és vérrel teli, vérbeli maffiózós/leszámolós animéhez: már az első részben képünkbe kapjuk a prostituciót, utána jönnek a drogok, bandaháborúk, és persze a családi megbeszélések. Nagyon érdekes azonban a Paulklee Céh szerepe, élükön ez egyik legerősebb élő Twiligth-al, Ginával, akik védik „testvéreik” érdekeit, (meg úgy a puszta létüket), de a három törvényt, ami rájuk vonatkozik, azt kőkeményen betartatják. Mondjuk maga a város neve is eléggé ironikus, hiszen az ókori Rómában a börtönöknek volt ez a nevük – ennek ellenére sokan menedékként tekintenek erre a városra.

Gangsta

Mindezek ellenére humor is van a sorozatban (még ha nem sok is), amik vagy perverzek vagy szimplán csak aranyos kis csipkelődések, de, mivel ez egy komolyabb hangvételeket megpengető és nem annyira nyilvánvaló lapokkal játszó sorozat, így ne is reménykedjünk poénözönben – hanem örüljünk annak, amit megkapunk.

Gangsta5

A Gangsta egy remek anime, ennek ellenére, nem mindenki fogja bírni a benne lévő dolgokat, akárcsak anno a Black Lagoon-nál. Hiszen mindent kőkeményen és körítés nélkül tálal fel, és ezt sok néző gyomra nem biztos, hogy bírni fogja.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.