Oldal kiválasztása

1403016236

Tovább haladunk a Dreamworks listáján, egy kalózos kalanddal, mely már a megjelenésekor belopta magát a szívembe, és nem csak azért, mert a hét tenger patkányai virgoncodnak, hanem mert… legjobb lesz, ha kifejtem.

l

A tengeren Szinbád, a hét tenger egyik legrettegettebb kalóza szeli hajójával a vizet, hogy az előttük haladó királyi flotta egyik hajóját kirabolják. De nem holmi aranyért folyik a harc, a tét nem kisebb, mint a tizenkét várost őrző Béke Könyve. Szinbád el is foglalja a hajót, ám arra nem számít, hogy gyerekkori barátja Próteusz őrzi a könyvet. Szinbádot ez nem igazán hatja meg, hidegvérrel képes kirabolni, még ha tudja is, hogy emiatt volt pajtása igencsak szorulni fog. Ám mielőtt távozhatna a kinccsel, egy óriási tengeri szörny támad a hajóra, így Szinbádnak és Próteusznak össze kell fognia, hogy legyőzzék azt, és tovább mehessenek. Az akció sikerrel jár, és a szörny— melyet a káosz Istennője Erisz küldött, elsüllyed az óceánba magával ragadva szerencsétlen fő hősünket Szinbádot. Erisz ajánlatot tesz a zsiványnak. Ha a férfi elhozza neki a könyvet, neki adja a világot. Szinbád belemegy az alkuba, ezért követi Próteuszt Szirakuzába, ahol biztonságba helyezik a könyvet. Szinbád próbálkozik ellopni azt, ám mielőtt megtehetné, megismerkedik a bájos Marinával, Próteusz menyasszonyával, ezért Szinbád inkább felveszi a nyúlcipőt. Mielőtt elhagyhatná a várost, Erisz az ő testébe bújva ellopja a könyvet, így rá keni a bűntényt, halálra ítélve ezzel a férfit. Arra azonban nem számított, hogy a büntetést átvállalja Szinbádtól Próteusz, annak a ténynek a fényében, hogy ha Szinbád tíz napig nem tér vissza a könyvel Tartaroszból, a barátja fejét veszik helyette.

hqdefault

Kezdjük a történettel ugyebár. Egyszerű, mint egy pofon, de mégis csavaros. Szimpla árulós téma, habkönnyű cselszövésekkel, mágiával, és sok- sok kalanddal. A hét tenger ugyebár nem kicsi összességében, így bőven akad hely kalandozásra. Szinbádék pedig jó pár helyet bejárnak. Egy-két sziget, jégbe fagyott táj, szirének elátkozott zúgója, szóval, van minden, mi szem szájnak ingere, természetesen sokban felelős Erisz, aki mindvégig belepiszkál hőseink útjába. Az egész film hangulata szinte egyből beszippant, úgy érzed magad közbe, hogy akár te megad is azonnal hajóra pattannál egy jó kis csetepatéért. A humora lehengerlő, körülbelül kétpercenként repkednek a beszólások, és nagyon jól működnek. Az egész történet pedig nagyon kreatív, pár ismert névvel, de mégis egyedi karakterekkel.

lo

Ha már szereplők. Tudom, hogy ismeritek Hádészt, a Herkulesből. Na itt most ő van csak nő, mégis valahogy nagyon egyedi. Más a célja, mások az eszközei, de a személyisége, és a stílusa, mégis az ismert, lánghajú Istenre emlékeztethet bennünket. Annál is inkább, mert ugyan azt a hangulatot árasztja. Ahogy a haja hullámzik, ahogy a teste fodrozódik, akár a füst gomolyog, és ez nagyon jól áll neki. A humora, és a gonosz mivolta is rendben van, nagyon hiteles káosz Istennő.

Szindbad-A-het-tenger-legendaja--4849

Szinbád, egy igazi kőszívű kalóz. Nem, nem azért ez egy kicsit bonyolultabb. Nem lövöm le, de nyilván megcáfolódik ez a tény. Az egyetlen zavaró tényező, hogy én azért, ha nem is sokat, de egy két flashback jelenetet úgy vártam volna, ahogy Próteusszal élvezik a gyerekkorukat, azt úgy hiányoltam. Maga a karakter stílusa, nagyon megfogó, főleg a viccei, a humora, a gesztusai, és a szövegei, nagyon szerethetővé teszik, és emellett igazi kalóz, aki nem a zsákmányért van oda, hanem a hozzá vezető útért.

sinbad-legend-of-the-seven-seas-1015883-t

Próteuszból nem kapunk sokat, de amit igen az is nagyon szimpatikus. Ő képviseli, a „megbízom a barátomban az életem árán is” című témakört. Belegondolva igazán nehéz lehetett neki, de mivel a szívén van a helye, így lehetett rá számítani. Gondoljunk csak bele, felbukkan egy gyerekkori jó barátunk, akikkel voltaképp együtt nőttünk fel, ki akar rabolni, látjuk rajta, hogy megváltozott, aztán rákennek egy bűntényt, de tudjuk, hogy nem ő volt, végül az életünket is képesek vagyunk kockára tenni. Bátorság és bizalom, ami leginkább jellemzi, és követendő példa, még ha más szemszögből, valahol kissé ostobának is tűnhet.

170587_1237846335411_320_256

A harmadik kiemelni való karakter Marina, az ügyeletes harmadik tag egy szerelmi háromszögben. Ha azt hiszed, hogy megmentésre váró leányzó, téveszd! Marinát nem ejtették a fejére, erős, találékony, és kreatív. Tudja, mit akar, és azt meg is szerzi, még ha eleinte egy szürke kis hercegnőcskének is tűnt. Ő a bizonyíték rá, hogy egy hajóra mindig kell legalább egy nő, mindig! Mondjuk azt nem rétem, hol tanult meg hajót kormányozni, de azért sikerült neki. Hívogatja a tenger a kaland, és persze, hogy a legvégén az választja. Meg is értem… A

240240_1243059724536_full

És végül had ejtsek pár szót Szinbád legénységéről, mert egytől egyig haláliak. Kale az első tiszt akár Szinbád lelkiismerete, mindig a jót diktálja neki. Patkány meg egy idegesítő, ugribugri… nos, patkány. Valóban találó nevet kapott. A többiek pedig tipikus kalózok, valamivel, több humorral megáldva, mint kéne, de ettől nagyon szórakoztatóak. Az abszolút kedvenc a nyálas szájú kutya, kampó, akiről először fogalmad se lesz, mit keres egy kalózhajón, aztán persze ő is értelmet nyer.

240244_1243059953652_full

A rajzolás kissé kevert, mert a kézzel rajzolt képeket keverték picit a számítógépes animációval, főleg a szörnyeknél, agy nagyobb objektumoknál látszik, de a tájképek, és a karakterek pompásak. A jó rajzhoz pedig jó zene is társul, ami egyértelműen fülbemászó. Szinkronhangok terén pedig nincs mese egyértelműen teli találat Erisz és Szinbád hangja, vagyis Kovács Nóra és Stohl András, de persze többiek is rendben vannak, még a legénységé is, szóval igényes darab ilyen téren is.

Egy szó mind száz, megjártuk eldorádót, most pedig a hét tengert és ki merem mondani, hogy nem bántuk meg. Kreatív munka, jó nagy adag humorral, és bár valóban rajzfilmes — vagyis nem folyik literszám vér — szerintem minden kicsinek és nagynak is remek kikapcsolódás.