Oldal kiválasztása

Nem véletlenül írják ezt a sorozatot minden mechás animék ősapjának, és igazi alapműnek, mégis sokan az újabb generációból ezt sem tudják, hogy eszik-e vagy isszák. Így kapva-kapok az alkalmon, hogy weblapra vessek néhány bekezdést erről a drámai és nagyon elgondolkodtató műről, ami harmadrészben idegesítő főhőséről lett ismert – következzék a Neon Genesis Evangelion.

 Neon Genesis Evangelion1

Történetünk szerint egy hatalmas katasztrófa, az ún. Second Impact után minden (szó szerint) a feje tetejére ált: az emberiség jelentős része meghalt, az életben maradtak sem könnyebb az életük, ugyanis tizenöt évvel a borzalom után még különféle „angyaloknak” nevezett lények terrorizálják a lakosságot, és velük szembeszállni csak egy maroknyi ember képes. Három központi főhősünk, Rei Shinji és Asuka is ezen emberek közé tartoznak, akik képesek uralni az angyalokat leverni képes robotokat, az Evangelionokat – de, mint mindennek az életben megvannak a maga kockázatai. Aztán persze még ott van Gendo Ikari, aki gonoszságban még talán az angyalokon is túltesz, meg rengeteg olyan kérdés, amire vagy kapunk választ a sorozattól, vagy nem.

Neon Genesis Evangelion5

A grafikai szint elvárható egy 1995-ös alkotástól, a japán szinkron olykor eléggé idegesítő (Shinji üvöltése kibírhatatlan), de ezt ellensúlyozza a remekül és nagyon mélyre sikeredett szereplőgárda. Mindenkinek vaj van a füle mögött, sebekkel teli múlttal (amiről vagy tud, vagy nem), és az örök kérdés, mint a kaszás, úgy lebeg felettük: mennyit képes elviselni egy ember, mielőtt a sok rossz végleg letaszítja arra a szintre, hogy megszűnjön embernek lenni?

Neon Genesis Evangelion4

A mű azért is nehezen értelmezhető az egyszeri néző számára, mert egy teljes szimbolika tárat vág a képébe, amiből pár dolgot alapból lehet érteni (Angyalok, Lilith), másokról meg szinte semmit sem. Az emberi tűrőképesség már fentebb volt említve, de akkor már ott is van az érme másik fele: hogy az ember meddig megy el a kíváncsisága végett, hogy végül mindent elpusztít maga körül? Jó pár film és sorozat – köztük az Evangelion is – intő példa erre.

Neon Genesis Evangelion2

Minden nagy és tényleg mérföldkőnek számító tettei ellenére a Neon Genesis Evangelion is képes olykor több sebből is vérezni, főleg, ha a mangát nem olvastuk el a sorozat nézése előtt.  A sorozat  készítési végstádiumban nagyon rányomta a bélyegét a low budget, az új dolgoktól való idegenkedés rajongói körökben, valamint a sorozatot rendező Anno Hideaki problémái miatt is a sorozaton csattant az ostor. Maga a sorozat huszonhat részt számlál, és mellette még négy filmmel is büszkélkedhet, de még mindig érzi az ember, hogy ott van egy picike dolog, ami hiányzik – csak azt nem tudni, hogy pontosan mi is.

Neon Genesis Evangelion3

Ez a sorozat egy tipikus példája annak, hogy önmagában furcsa, de lezárt, és kicsit sem kell neki folytatás. A Neon Genesis Evangelion rendelkezik egy titokzatos, de mégis komplex univerzummal, amibe nem érné meg belepiszkálni semmilyen okkal.

Neon Genesis Evangelion6

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.