Oldal kiválasztása

Már nagyon régóta adósak vagyunk itt a blogon az Agymenők évadértékelővel, de meg kell hagyni, nem egyszerű évad szinten beszélni kedvenc geek sorozatunkról, annak ellenére sem, hogy mindannyian szinte évente újranézzük – avagy a kockák nehezen írnak kockákról, első meccs.

agymenok.s01.1

Mi történik, ha két briliáns elméjű fizikus mellé beköltözik egy kevésbé briliáns, ám annál tündöklőbb szőke hölgy? Nos, felforgatja a srácok életét. Sheldon Cooper (Jim Parsons) és Leonard Hofstadter (Johnny Galecki) korábban nem voltak túl kedvesek szomszédjaikkal, ám az éppen beköltöző kedves szőke lányon, Pennyn (Kaley Cuoco) megakad Leonard szeme, és ez eleinte még vicces szituációkat szül, ám később komoly bajba sodorja a srácokat, akikről még a nadrág is lekerül.

Két fizikusunk mellé társul még egy igazi csillagász is, aki a messzi Indiából érkezett Pasadenába, Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar), és legjobb barátja, a mérnök Howard Wolowitz (Simon Helberg). A négyes fogat mindennapjai a geek világ és a tudományos élet körül keringenek, ám Pennyvel való egyre több időtöltés átbillenti őket a valóságba, és talán a barátság is sokkal több lesz, pont úgy, ahogy azt Leonard szeretné, de ehhez még sok dicső tettre van szükség, kedvességre, őszinteségre és egy csipet humorra.

agymenok.s01.3

Viszonylag későn (már vagy a negyedik évadnál járt már a sorozat) kezdtem el nézni az Agymenőket, mondván itt megint lealázzák a geekeket, és biztosan rengeteg tárgyi tévedéssel szolgálnak majd az alkotók – és mekkorát tévedtem! Chuck Lorre és csapata bizony minden apró részletnek utánanézett, legyen az Star Wars, Star Trek vagy éppen Firefly. Az epizódok csak úgy hemzsegnek az ilyen jellegű poénoktól, amit az írók ügyesen belevittek a hétköznapokba és beszélgetésekbe.

Mivel szituációs komédiáról van az, ezért a humor másik forrása a helyzetkomikum, és ezt legtöbbször a srácok elrugaszkodott valóságérzete és a valóság találkozása okoz. Ebben persze nagy szerepe van Pennynek és Leonardnek, aki romantikus érzelmeket táplál a lány miatt, és ezért hajlandó változtatni életvitelén is. Egy igen kemény epizód szól arról, hogy illene felnőnie, ám később kiderül, hogy ami igazán számít, az nem a játékfigurák, hanem hogy helyén van a szíve.

agymenok.s01.2

A főszereplők közül Leonard személyisége változott a leginkább, de a mindig logikus és távolságtartó Sheldon is enyhült kissé – de azért Raj még mindig nem tanult meg lányokkal beszélni. A mellékszereplők közül Leslie Winkle (Sara Gilbert), a szintén fizikusként dolgozó lány az, aki komoly hatást gyakorol a srácokra, egyrészt, mert akad egy kis afférja Leonarddel, másrészt ő Sheldon legnagyobb ellensége. De a családról sem feledkeztek meg az alkotók, így folyamatosan kapunk információt a négyes hátteréről, sőt, némelyik szülővel még találkozunk is (itt abszolút kedvencé vált Sheldon anyukája).

agymenok.s01.4

Az Agymenők az epizódonként húsz percével igazi nevetésbomba, amit még azok is tudnak élvezni, akik nem tartoznak bele a geek világba – de meg kell hagyni, úgy az igazi, ha tudod mit jelent az NCC-1701 vagy tudod mi a különbség a hobbit és a törp között.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.