Oldal kiválasztása

veep_season1_pic2

A The Thick Of It és az In The Loop után végre eljutottam odáig, hogy Armando Iannucci harmadik politikai szatíráját, Az Alelnököt is elkezdjem nézni. A triumvirátus első két tagjával nagyon meg voltam elégedve, ám Az Alelnöktől picit féltem, mivel ugyan az alapformátum maradt, mégis a tény, hogy ez a széria a kezdetektől fogva az amerikai piacra készült, kissé megijesztett. Szerencsére eddig ez a sorozat sem okoz csalódást.

veep_season1_pic1

Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) nemrég lett az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, és pályafutásának első nagy reformját akarja véghez vinni. Ez a törvényjavaslat a műanyaggyártás minimálisra csökkentésével hatalmas környezetvédelmi előrelépést okozna, ám az elnökasszony és csapata már a vázlat elkészítése alatt is komoly problémákba ütközik. Eközben Selinának természetesen tennie kell azt, amit minden politikustól elvárnak: adománygyűjtő akciókban vesz részt, meglátogatja a „hétköznapi” embereket, jó viszonyt alakít ki a riválisaival, segít kollégáinak amiben csak tud – vagyis, hogy próbálkozik mindezzel, hogy fenntartsa támogatottságát és jó hírét, több-kevesebb sikerrel.

veep_season1_pic3

Mint már említettem, a széria felépítését tekintve ugyanolyan, mint az elődjei, tehát itt is megvan a színfalak mögé betekintős-fíling, a brutális őszinteség, a kalamajka kalamajka hátán, és olykor bizony a csúnya szavak és a kőkemény viták is. Az utóbbi kettőt különösen érdekes egy női főszereplőtől látni és hallani – innen üzenem a kételkedőknek, hogy „hölgyiesen” is lehet káromkodni és üvöltözni. Selina nem lesz attól kevésbé tisztelhető, hogy alkalom adtán mocskosan, de határozottan odaszól a beosztottjainak, mert nem lép át egy bizonyos határt. Nem úgy, mint az „anyaszériában” megismert Malcolm Tucker (Peter Capaldi), akiből csak úgy ömlenek a szitokszavak, mint a vízesés, ám őt ennek ellenére is bírjuk.

veep_season1_pic4

Essék pár szó az elnökasszony mögött álló csapatról, hiszen elengedhetetlenek nemcsak Selina terveinek megvasólásához, hanem a sztori alakulásához is. Először ott van Amy (Anna Chlumsky), a kampányfőnök, avagy Selina jobbkeze, aki nagyon keményen és pontosan dolgozik, sokszor akár éjjel-nappal is, hogy minden flottul menjen. Aztán Gary (Tony Hale), a nyámnyila asszisztens, aki állandóan Selina nyakában lohol, mint egy pincsikutya, és lesi minden kívánságát – ő egy tökéletes szerencsétlen alak, aki rengeteg poén forrása. Mike (Matt Walsh) a kommunikációért felel, azaz hogy, csak felelne, mert valamit állandóan elszúr, de olyankor mindig a helyébe lép Dan (Reid Scott), aki rettenetesen nagyképű, de igazán briliánsak a problémamegoldó képességei. Sue-t (Sufe Bradshaw), a zseniális titkárnőt sem szabad elfelejteni, na, meg persze Jonah-t (Timothy Simons) sem, aki a Fehér Házból szokott átlógni, csak hogy idegesíthesse a társaságot.

veep_season1_pic5

Az Alelnök tehát hozza ugyanazt a minőséget, amit a másik széria és a film prezentált, de mégsem válik elődjei másolatává, hanem megállja a helyét önálló sorozatként is.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.