Oldal kiválasztása

Mindenki szereti azt hinni, hogy már pedig őt nem lehet megvezetni, és képes olvasni a sorok között. Az Amikor a farok csóválja azonban pontosan megmutatja, hogy mennyire könnyen manipulálható a néző, és hogy gyakran a legjobbak sem képesek kiszűrni az igazságot a hamis tények közül.

amikorafarokcsovalja.1

Az amerikai elnök szexbotrányba keveredik, mikor egy tizenéves cserkészlány molesztálással vádolja őt a Fehér Házi látogatás során. A vád nem jött éppen a legjobbkor, hiszen alig tizenegy nap van a választásokig, és mind az elnök, mind a stáb szeretne újabb négy évig hatalmon lenni. Conrad Brean (Robert De Niro) elnöki tanácsadónak és Winifred Amesnek (Anne Heche), elnöki asszisztensnek azonban remek ötlete támad: rendezzenek háborút, valami félreeső kis országban, amit majd az amerikai sereg jól megnyer, és a pozitív végkifejlet okán majd újraválasztják az elnököt.

amikorafarokcsovalja.2

A terv készen áll, már csak egy igazi hollywoodi zsenire van szükség, és ekkor jön a képbe Stanley Motts (Dustin Hoffman), aki zseniális érzékkel leforgat egy háborús jelenetet egy kislányról (Kirsten Dunst) és macskájáról, amint menekülnek a háború sújtotta Albániában. Több sem kell az amerikai népnek, akik azonnal kiállnak a szabadságjogok és a demokrácia mellet, így katonákat követelnek a térségbe, hogy a világ ismét helyreálljon. Hírességek is leteszik a voksukat, ezzel pedig még több embert (és persze potenciális szavazót) állítanak az elnök mellé. Már csak egy igazi hősre van szüksége a nézőknek, amit csakhamar meg is találnak a nem túl fényes múltú William Schuman őrmester (Woody Harelson) személyében. De vajon elegendő egy fiktív háború ahhoz, hogy a szavazók ne akarjanak lovat váltani menet közben?

amikorafarokcsovalja.3

Ez az a film, amit nem elég csak egyszer látni ahhoz, hogy megértsük minden apró mozzanatát, hanem újra és újra elő kell venni, hogy minduntalan emlékeztessen minket a rideg valóságra: tömegeket manipulálni nem is olyan nehéz dolog, csak sok odafigyelés kell hozzá. Döbbenetes, hogy milyen kis apróság elég ahhoz, hogy tömegeket lehessen mozgatni, és ezt Hollywoodnál jobban senki sem tudja.

Nemhiába kapott díjesőt az Amikor a farok csóválja, hiszen eredeti ötlete és briliáns kivitelezése mellett a színészgárda is hatalmas nevekből áll. Robert De Niro parádésan alakítja a mogorva árnyékembert, aki megbújik az elnök árnyékában, azonban kétség sem fér hozzá, hogy komoly befolyással bír az ország legnagyobb embere felett. Dustin Hoffman pontosan úgy alakítja karakterét, ahogy egy igazi művészlélektől elvárnánk: stílusos, provokatív és innovatív. Woody Harelson pedig ár rutinból hozza az őrültet, teszi ezt most is, mint „amerikai hős”.

amikorafarokcsovalja.4

Az Amikor a farok csóválja egy remekül megírt történet, mely megmutatja az emberi természet sebezhetőségét egy könnyed kis témában – érdemes hát megnéznie mindenkinek.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.