Oldal kiválasztása

Nem voltam nagy rajongója az eredeti, 1984-es filmnek, így az újragondolása sem hozott lázba különösen, Will Smith fia ide vagy oda. A karate kölyök egy kellemes, egyszer nézhető családi matiné film, ami megpróbálja mindenkiben megpendíteni a dráma húrjait, csak éppen nem sikerül neki.

karatekolyok.3

Sherry Parker (Taraji P. Henson) egyedülálló édesanyát munkája elszólítja korábbi lakhelyéről, ám nem egy várossal kell odébb költöznie, hanem egy egész kontinenssel. Sherry ugyanis Kínában kap munkát, ahova (természetesen) magával viszi duzzogó kisfiát, Dre-t (Jaden Smith) is. Dre nehezen szokja meg új környezetét, és alapból zárkózó természete még inkább nehezíti helyzetét, ám a házuk gondnokával mégis megtalálja a közös hangot. Mr. Han (Jackie Chan) súlyos tragédia terhét cipeli, aminek okán befelé fordult. A férfi és a fiú lassacskán barátokká válnak, Mr. Han lesz Dre mentora, példaképe, aki megmutatja a dacos srácnak, hogy a világ sokkal érdekesebb, mint hogy körülötte forogjon.

karatekolyok.1

A film önállóan is megállná a helyét, mivel a címadáson és a mentor-tanítvány kapcsolaton kívül semmi sem köti össze az eredeti verzióval – ezért is érhetetlen számomra, hogy miért is erőltették a névadást. Ez ráadásul abból a szempontból is helytelen, hogy amit Han oktat, az nem karate, hanem kung-fu – nem szeretnék hosszan belemélyedni a két harcművészeti ág rejtelmeibe, legyen elég annyi, hogy kicsit sem hasonlítanak egymásra. Azon kívül, hogy ez egy jól eltalált és kissé pofátlan marketing fogás, nem tudok jobb magyarázattal szolgálni.

Will Smith sztárként sztárt szeretne faragni gyermekeiből (ezért lehet szeretni, vagy utálni, de ez attól még tény), Jadennel már szerepelt együtt egy igen megható drámában, s egy hitvány sci-fiben, ám fiacskája karrierjéhez önálló film is dukál. Jaden Smith korrektül hozza a rá osztott szerepet – amihez persze nem kell nagy színészi tehetség – amikor kell, durcás, amikor kell, akkor meg összpontosít, de ennél több nincs is karakterében. Jackie Chan ezúttal nem pofonokat oszt, hanem egy drámai és elmélyült szerepet formál meg, amiben lett is volna ráció, ha megfelelő kifejtést és alátámasztást kap, így sajnos a tragédia csak lóg a levegőben, de valódi motivációt nem okoz.

karatekolyok.4

A film zenéje mellett nem lehet szó nélkül elmenni – és most tessék megkapaszkodni – Jaden Smith és Justin Beaber közös dalt adnak elő a mozi ihletésében, és bizony ez a dal nem is olyan szörnyű (és inkább fülbemászó, mint kellemetlen az az uszkve három perc). A karate kölyök hosszára ez viszont nem mondható, mert a 140 perces játékidő rettenetesen sok, tele felesleges jelenetekkel és időhúzással, ha lecsíptek volna mondjuk fél órát, akkor egy sokkal feszesebb sztori lehet jobban muzsikált volna, mindenesetre egyszer meg lehet nézni, mondjuk a vasárnapi ebéd után egy félig alvós délutánon.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.