Oldal kiválasztása

Toy_story_3_4393

Nos, elérkeztünk a játékháború eddigi utolsó fejezetéhez és merem állítani, hogy ennél szebb befejezést nem is kaphatott volna!

toy12

Andy nagyfiú lett. Régi játékai egy ládában tengetik mindennapjaikat, és kétségbeesetten próbálják felhívni gazdájuk figyelmét, hogy törődjön velük, de hát mit kezdene velük egy tizenhét éves, egyetemre készülő, már-már férfi? Lassan pedig az a nap is elérkezik, amikor Andynek össze kell csomagolnia, hogy az egyetemi kollégiumba költözzön, és ki kell szelektálnia a már nem kellő dolgait. Két út van Woodyék számára: Vagy a padlás, vagy pedig a Napsugár óvoda, ahová Andy anyukája sok más, már nem használt játékot is elvitt. Andy végül kipakolja a ládát amiben Woodyék vannak, ám amikor régi cowboy barátja kerül a kezébe, őt mégis a kollégiumi dobozba rakja, hogy magával vigye. A többiek viszont nem ennyire szerencsések. Egy félreértésből adódóan majdnem a kukásautóban végzik, ám Andy valóban a padlásra szánta őket, hogy ne essen bajuk. Azonban a szokásosnál jobban felháborodott játékok nem hisznek gazdájukban, tehát belemásznak a Napsugár feliratú dobozba, így végül az óvodában kötnek ki, ahol sok a játék és a gyerek, és ahol valóban játszás van nap mint nap. Nem is kívánhatna egy játék mást ugye? Azonban az óvoda berkein belül a főnök — egy rózsaszín plüssmaci— Macó mondhatni zsarnokként uralkodik a többi játék felett, és aki ellent mondd neki, azt megbüntetik. Mikor hőseink erre rájönnek, természetesen visszavágynak Andyhez, ám akkor már túl késő, végül az óvoda lesz a börtönük.

TOY STORY 3 (L-R) Lots-o’-Huggin’ Bear, Buzz Lightyear, Woody   ©Disney/Pixar.  All Rights Reserved.

A Toy Story 2ben megismerkedhettünk Jessieéken keresztül, hogy milyen hányattatott sorsa is lehet egy játéknak, aki gazdáról gazdára jár, elhagyják, kidobják, elfelejtik, itt azonban hatványozódik a helyzet, ugyanis egy sereg ilyen játékkal találkozhatunk. A Pixar nem kerülgeti a forrókását, alaposan a lelkünkbe lép, persze mindezt nem azért teszi, hogy ártson, hanem ismét elgondolkodtat, és tanít! Valljuk be, Andy tényleg kinőtt az űrcowboyos játékokból, ám ez nem azt jelenti, hogy régi jó barátait, akikkel felnőtt ki kell, hogy dobja. Mi sem bizonyítja ez jobban, minthogy Woodyt még az egyetemre is magával vinné. A többieket sem szeretné sorsukra hagyni, csupán nem teheti meg, hogy egy ládányi játékkal állít be az egyetemre, eléggé fura dolog lenne. Azonban Andy egy olyan srác, aki nem holmi anyagdarabként tekint barátaira, ezért szeretné őket megkímélni, és biztonságban tudni a padláson.

Toystory3atrailer25

Az óvodai incidens valóban a véletlen műve, ám azt is elismerhetjük, hogy ha végképp meg akarunk szabadulni ezektől, a már nem kívánatos játékoktól, egy ilyen hely valóságos paradicsom tud lenni. Annak is indul hőseink számára, ám hamar körvonalazóik a pokol, amibe kerültek. Ez egy amolyan mini rezsim játékoknak. Kiválóan felépített rendszer, őrökkel, rendőrökkel, fegyelmi bizottsággal és a többi. A menekülés már megint fantasztikusan koreografált. Értem ezt úgy, hogy remekül megtervezett, jól időzített akció, játékoktól. Izgalmas, vicces és kreatív.

toystory

A szereplők maradtak a régiek, attól eltekintve, hogy pártól sajnos búcsút kellett mondanunk, amit a film nem magyaráz meg. Például, hova tűnt a szépséges pásztorlány? Rejtély. A főbb játékok viszont még mindig mókásak, és tudnak újat mutatni. Kedvencem Buzz és Jessie kapcsolata. Nem mondanak ki semmit, de azért ott látszódnak a dolgok, főleg amikor Buzz átvált spanyolra…

maco2

Akit természetesen ki kell emelnem az Macó. Az ő tragédiája olyan, amit bármely játék megélhet. Nem szeretném elrontani annak a filmet, aki még nem látta, de tudnotok kell, hogy Macó szerintem alap jellemében nem gonosz, csupán annyira megkeseredett a történtek miatt, hogy sajnos ezt teszi. Az különösen tetszett, hogy plüssmackó lett a fő gonosz, ugyanis ők a legrégebbi játékok mondhatni, ezzel még nagyobb tiszteletre próbál sarkalni a történet. Magyarul becsüld a plüssmacidat!

toy_story_3_movie_image_high_resolution_pixar-9-600x335

Az üzenet magja tehát még mindig az, mint az előző két résznél, a felnőtté válás problémájával megtoldva. Azonban Woody és barátai a lehető legjobb helyet találják meg végül, ahol továbbra is játszhatnak velük, így végül Andy is nyugodt szívvel mehet egyetemre. Mondjuk, én a világ minden kincséért nem bíznám rá a főbb játékaimat senkire, még akkor, sem ha már nem játszom velük…

"TOY STORY 3" (L-R) Hamm, Andy, Woody, Bonnie, Rex, Aliens, Mrs. Potato Head, Mr. Potato Head, Buzz Lightyear, Jessie, Bullseye, Slinky Dog ©Disney/Pixar.  All Rights Reserved.

A rajzolás pedig az évek múlásával vált most már igazán széppé. A Felnél nem említettem, de most már élmény nézni ezeket a filmeket. A szemet egyáltalán nem bántják még, ha nem is kézzel rajzoltak.

toy_story_3-other

Összegezve: Gyönyörű, méltó lezárás és búcsú, de az egész egy hatalmas élmény, hangsúlyos és jól kitalált új karakterekkel, miközben a régieket sem hanyagolják el. Ismét jár a taps Disneyéknek!