Oldal kiválasztása

Volt idő, mikor Luc Besson neve egyet jelentett a komoly filmekkel, a határozott karakterekkel, vagy a minőségi akcióval. A ma már aprópénzre váltott tehetség talán egyik legnagyobb alkotása a Nikita című film, ami számtalan feldolgozással büszkélkedhet, és két sorozat ihletésében is komoly szerepet vállalt.

nikita.1

Nikita (Anne Parillaud) élete kicsúszott, drogosként bandájával betört egy gyógyszertárba, újabb adagért, és a gyorsan kiérkező rendfenntartó erők bátor tagját bódultságában fejbe lőtte, tettéért pedig a bíróság halálbüntetéssel sújtotta. Vagyis sújtotta volna, ha a lány nem fogad el egy alkut, miszerint megszűnik létezni, cserébe pedig egy igen durva és kegyetlen kiképzés során titkos ügynök válhat belőle. A kiképzése során Nikita először ellenáll, majd fokozatosan kezdi megtanulni új „szakmája” trükkjeit, ebben nagy segítségére van Bob (Tchéky Karyo), a mentora, aki olykor kihasználja a nő kissé labilis jellemét. Nikita visszakerül az életbe, ám küldetése során elárulják, és ezúttal már nem csak az ő élete a tét!

nikita.3

Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni egy ennyire mesterien megalkotott filmről. Besson mesterien ötvözte a lélektani drámát, az akciófilmet és a krimit, és egy igazán egyedit és megismételhetetlent alkotott. A film bővelkedik akciójelenetekben, melyben verekednek és lövöldöznek, mégsem ezek a legfeszültebb pillanatok, hanem mikor Nikita a kiképzésén feszíti tovább az az amúgy is gyenge húrt, ám az elpattanás előtt valami mindig történik – hol a lány visszakozik, hol pedig a szabályok változnak.

nikita.2

Anne Parillaud mesterien adta vissza az eleinte szétcsúszott és kába lány képét, és a kiképzése során fokozatosan nővé érett ügynököt, aki pont ezután válik érzelmesebbé és őszintébbé, noha egy igen komoly és nyomasztó titkot kell őriznie barátja elől. Nikita jellemfejlődés kézzelfogható, és ebben nagy szerepet vállal meghatározhatatlan kapcsolata mentorával, Bobbal. Tchéky Karyo szintén tökéletes választás volt erre a szerepre, egyszerre volt képes eljátszani a kegyetlen és hidegszívű vezetőt, ugyanakkor hihetően mutatta be szokatlan érzelmeit Nikita iránt.

Luc Besson filmje az elejétől a végéig igazi mestermű, Nikita jellemének tragédiája megpecsételi további sorsát, ám ez nem jelenti azt, hogy annak tragédiába kell fulladnia. A lélektani dráma elképesztő mélységekbe vezeti a nézőt, ahonnan az akciójelenetek és a szokatlan (és persze ritka) humor zökkent csak ki.

nikita.4

A film megért egy amerikai remake-et, ami meg kell hagyni, nagyon is jól passzolt az eredeti alkotáshoz, illetve két sorozatot is, ezek egyike sem tudott azonban felérni az eredetihez, de ez így is van rendjén.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.