Oldal kiválasztása

Mi történik, ha a Kingdom két sztárját elválasztjuk és bepakoljuk egy gyilkolós filmbe? Nos, azzal nem mondok újat, hogy a szemünk nagyon boldog lesz, sőt, az egész mozit nagyon jól elviszik. És persze az sem hátrány, hogy A megtisztulás éjszakája után, amelyben láthattuk, mi érheti otthon az embert, mindenki kíváncsi lehetett, hogy mi van odakint.

purgeanarchy1

Ismét elérkezett a Megtisztulás Éjszakája, amikor tizenkét órára törvényessé válik minden bűn, minden csak azon múlik, hogy mennyi pénzed van és mennyire tudod megvédeni magad. Azt már az első filmből megtudtuk, hogy a négy fal nem feltétlenül jelent biztonságot, ezúttal azonban elénk tárták a kőkemény valóságot, hogy mi van akkor, ha valaki kint ragad – vagy épp önszántából szabadul be a városba. Előbbi kategóriába tartozik Shane (Zach Gilford) és Liz (Kiele Sanchez), akiknek lerobban az autójuk, miközben a háttérben a festői naplementét csodálhatjuk. Eva (Carmen Ejogo) és Cali (Zoe Soul) ugyan bezárkózik az éjszakára, azonban egy olcsó kis panellakás nem olyan strapabíró, mint ahogy ők azt remélik, így már az első percekben igen nagy slamasztikába keverednek a rájuk törő vandálok miatt. Végül megmenti őket egy rejtélyes idegen (Frank Grillo), aki végül az egész csipet csapatot vezeti át az éjszakán. Hogy ki ő, és mi t keres kint a Megtisztulás Éjszakáján, azt persze nem hajlandó elárulni, viszont vannak fegyverei és túlélő taktikája is, amivel a többséget sikerül életben tartania – ami nem könnyű a rájuk vadászó kommandósok és a vérszomjas városlakók között.

purgeanarchy5

Annak idején nekem sikerült abba a ciki helyzetbe keverednem, hogy fordított sorrendben néztem meg a filmeket. Miután azonban mindkettőt láttam, nem bántam a dolgot, mert ha A megtisztulás éjszakájával kezdtem volna, akkor tutira nem néztem volna meg az Anarchiát, ami klasszisokkal jobban sikerült. Mint minden nézőnek, nekem is az volt a legnagyobb problémám, hogy nem kaptunk betekintést a Megtisztulás Éjszakájának mibenlétébe azzal, hogy egy család bezárkózott arra a tizenkét órára. Na, most aztán megkaptunk mindent – vért, halált, vadászatot és még némi drámát is.

purgeanarchy2

Persze a film kőkemény beszólogatás a társadalmunknak is, ami lássuk be, főleg a gazdagoknak kedvez – és erre rá is mutatnak, amikor a kis csapat egy gazdagok által rendezett vadászatra kerül be, természetesen áldozatként.

purgeanarchy3

Ahogy az várható volt – vagy lehet, hogy csak én vártam tőle, mert a rajongója vagyok – Frank Grillo zseniálisan hozta a karakterét, de meg kell hagyni, a többiek sem panaszkodhatnak, főleg ha hozzávesszük, hogy a legtöbbjük csak úgy lóg a levegőben, és hiába mesélik el a fél életüket, mégsem ismerjük meg őket rendesen. Az üldözések látványosak, és annyi menő fegyvert halmoztak fel a képernyőn, hogy az embernek már kedve támadna beugrani és lövöldözni egy kicsit.

purgeanarchy4

Miközben pedig én itt pötyögök nagy elánnal, készülődik a harmadik rész is, amiről ugyan elképzelésem sincs, hogy mit tartogat, de remélem, legalább annyi akciót és vért, mint A megtisztulás éjszakája: Anarchia. Ha ezt megkapjuk, akkor nagy eséllyel elégedett nézők fogják elhagyni majd a mozit.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!