Oldal kiválasztása

Sok ma már klasszikusnak mondott film, kezdetekor nem örvendett nagy népszerűségnek (lásd: Élőholtak Visszatérnek), de a mai filmünk nem lesz egy ezek közül. Bár hihetetlenül rövid idő alatt forgatta le John Carpenter és stábja 1978-ban, ezt az annyira nem ijesztő, sokkal inkább elgondolkodtató klasszikust, a Halloween – a rémület éjszakája.

Halloween1

Filmünk elején felcsendül a mára már minden rendes horrorfan által ismert zene, aztán az alig hat éves Michael Myers (Will Sandin) végez nővérével Judith-al (Sandy Jonhson) Halloween éjszakáján, és ezután életének egy jelentős részét elmegyógyintézetben tölti, a kiváló orvos, Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence) felügyelete alatt. Ám 23 évesen, a már felnőtt Michael (Tony Moran) elmenekül, hogy Halloween éjszakáján még egyszer terror alá vonja szülővárosát, és az ott élő fiatalokat – különösen egyet, Laurie Stroedot (Jamie Lee Curtis).

Halloween3

Hadd ne mondjam, hogy ez a film miért is lett nagy siker, már nem sokkal azután, hogy egyáltalán leadták a moziban. A hangulat – amit az egyébként remek zenei aláfestés is csak fokozni tud – egyenesen szőrszálállító, az idő egy jelentős részében komoly szerepet játszó éjszakai jeleneteknél meg külön kitettek magukért, mind a stáb, mind a színészek. Emelem le maszkomat!

Halloween2

Ha már színészek! A három főhőst kivéve, akik egy érdekesen megkomponált macska-egér harcot folytatnak, sajnos mind eléggé gyengére sikeredtek, és a kötelező halálozáson kívül nincsen komolyabb szerepük. Maga a nagy kérdés meg a film végén is lezáratlan marad: vajon az ifjú Michael miért végzett a nővérével? És miért akarja ugyanezt megismételni több, mint tíz évvel később? És, ami a legfontosabb: miért nem képes Michael meghalni? Ezek közül a kérdések közül az utolsó kivételével választ is kapunk – a harmadikra a válasz még a jövő zenéje.

Halloween5

Ezt azért bírom Carpenterben: megalkotott egy olyan kis költségvetésű filmet, aminek különösen nagyobb karriert nem képzelt el, de már a filmet úgy zárta le, hogy a néző érezze – ebből még lesz második rész. Meg harmadik, meg negyedik, meg…

Halloween6

Az első és alappillére a Halloween szériának méltán az egyik legjobb horror, és ezt főleg annak is köszönheti, hogy olyan kérdéseket tesz fel, amire ad választ a stáblista elindításáig – meg persze olyanokat is, amire nem. Aki csak egy sima esti filmnek akarja ezt betenni, jól gondolja meg, hiszen Mindenszentek éjszakája vészesen közelít, és sokan szeretnek maszkban járni az éjszakában…

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.