Oldal kiválasztása

nemo2_origi

A következő Pixáros remekmű a tenger mélyére kalauzol bennünket, aztán át óceánokon egészen Sydneyig, egy apa kalandjait követve, aki mindenáron meg akarja találni a fiát.

 nemonyomaban_szinek

Pizsi és Koráll friss házasok, de ami a legfontosabban, hogy friss szülők. Több száz pete csemetéjükkel együtt egy korallzátonyon élnek, és csak arra várnak, hogy apróságaik kifejlődjenek, és hatalmas családban élhessenek. Ám az idillnek hamar vége szakad, amikor is Korállt és szinte az összes ikrát elragadja egy barrakuda és szerencsétlen Pizsi teljesen egyedül marad. Váratlanul Pizsi mégis rálel egy sebesült, ugyan de élő ikrára, akit el is nevez Némónak és megfogadja, hogy mindig vigyázni fog rá. Kis idő elteltével Némó már elég idős ahhoz, hogy a haliskolába járjon, ám Pizsi rettentően félti őt. Ebből adódik, hogy Némó bizonyítani akar apjának, hogy rá nem kell mindig felügyelni, ezért kiúszik a nyílt vízre, egy emberi csónak alá, hogy tanúbizonyságot tegyen bátorságáról. Azonban mielőtt visszaérhetne az apjához és a többiekhez, egy búvár fogságba ejti, és elviharzik vele. Pizsi kétségbeesetten próbál a csónak után eredni, de mindhiába, úgy tűnik a fiát is elvesztette. A remény akkor csillan fel, amikor rálel a búvár szemüvegére, amire ráírtak valamit, de Pizsi nem tudja elolvasni. Ekkor találkozik Szenillával, a rövid távú memóriazavarral küszködő hallal, aki el tudja olvasni a feliratot, így van esély rá, hogy megtalálhatják Némot, és Pizsi nem is rest a nyomába eredni minden veszélyen, minden áramlaton keresztül.

images

Van a Pixarnak egy olyan specialitása, hogy az első öt percben leforrázza a nézőt, majd mintha mi sem történt volna, aranyos gyerekfilmként halad tovább a történet. Na ezt az igen kedvelt módszerét itt kezdte el a Némó Nyomában-nál, és bár nem használják minden filmnél akad rá máshol is példa. Koráll és a többi apróság elvesztése annyira gyorsan, annyira sokk szerűen történik, hogy emlékszem gyerekként csak ültünk a többiekkel az osztályteremben és pislogtunk, hogy ez mi volt? Ha kis iskolások lettünk volna, valószínűleg bőgve követeltük volna anyukánkat, de még így is nagyon megrázó vlt. Persze találkoztunk már ilyennel, teszem azt az Oroszlánkirálynál — annál megrázóbb mondjuk nincs — de az nem a film elején van. A Némó Nyomában elejének köszönhetően viszont azonnal haptákba vágja magát az ember és nagyon komolyan áll hozzá mindenhez. A kezdeti feszültség után viszont jön némi lazulás amikor Némó iskolába megy, de aztán jön Némó elrablása, és megint tövig rághatjuk a körmünket. A történet Pizsi, az apa és Némó helyzetéből adódóan mondhatni két helyszínen folyik, illetve láthatjuk Pizsi útját, és Némót, aki szökési kísérlettel próbálkozik az akváriumból amibe került. A két szál a végére ér össze, és nagyon szépen zárul. Nem csoda az a töménytelen mennyiségű jelölés és a Legjobb animációs filmnek járó arany szobrocska.

P3_www.kepfeltoltes.hu_

Mi van a karakterekkel? Imádni valóak, színesek, megfogóak, szerethetőek. Pizsi az édesapák példaképe, bár túlzott aggódásával sodorja bajba csemetéjét, mégis érthető mire fel ez a nagy aggódás, hisz láthattuk a film elején, az pedig hogy óceánokon kel át a fiáért valami lenyűgöző. A kis Némó hihetetlen aranyos, és bár eleinte csak egy rémült hal, aki az apukájáért kiáltozik, később ő maga is esz azért, hogy hazajusson, nem csak várja a felmentő sereget. Szenilla a film krémje. Kedvenc memória zavaros halacskánk szolgál a legtöbb humorral, persze Pizsivel karöltve. Kiemelném még az akváriumi halakat, melyek a fogorvos irodájában kénytelenek sínylődni, aki elrabolta Némót. Némelyikük csak egy két mondatot mond, de az szinte ikonikussá vált. A főnökük Búb, egy sokat megélt hal, aki megpróbálja Némót felhasználni arra, hogy kijussanak az óceánba. Önös érdekein túl azonban tényleg segíteni szeretne a kölyöknek, de a szabadságvágy motiválja leginkább. Hűvös, befelé forduló jelleme jól kiegyensúlyozza a többi szereplőt. A kedvencem a halál laza Cool, a Golf áramlatban utazó teknős. Nem sok létjogosultsága van, azon kívül, hogy útba igazítja Pizsiéket, de esküszöm imádtam azt a pár percet, amit a vásznon volt. A beszéd stílusa, a mozgása, minden teljesen passzolt egy több mint száz éves teknőshöz, aki nem csinál mást, csak utazik az áramlatban. A pizsiék útját nehezítő cápák sem egyszerű esetek, mivel próbálnak úgy élni, hogy nem esznek halat, elég egy csepp vér, hogy elszálljon a fejük, és ezt meg is figyelhetjük egyiküknél.

143663_1

 Összefoglalva: A Némó Nyomában egy olyan kihagyhatatlan animációs film, ami a kezdeti sokk után csodásan kibontakozó kis tanmese a szülő gyermek szeretetről, barátságról, rendíthetetlen kitartásról. A dialógusok, viccek pörgősek és jól megírtak, az animáció szép, itt már nagyobb ugrást véltem felfedezni a Szörny Rt.-hez képest. Egy szóval páratlan víz alatti kaland, vétek kihagyni!