Oldal kiválasztása

Hatalmas Guillermo del Toro rajongó vagyok, így bármihez, amihez ennek a furcsán zseniális embernek köze, van, azt nekem látnom kell. Még sosem okozott csalódást munkássága, így az Árvaház is megnyert magának, még akkor is, ha del Toro „csupán” produceri minőségben volt jelen a film elkészültekkor.

arvahaz.2

Laura (Belén Rueda), és családja új otthonba költöznek, méghozzá abba a házba, ahol a nő gyermekkorát töltötte. Laura célja, hogy a már kissé viseltes épületet felújítsák, és ismételten megnyissák régi funkciójában, vagyis árvaházként, ezúttal speciális igényű gyermekekre fókuszálva. Laura fia, Simón (Roger Príncep) szintén egy ilyen gyermek, aki hála a tengerpartnak és a nyugodt környezettnek egyre inkább megnyílik. Ezzel azonban akad egy kis gond, ugyanis Simón új barátjával, Tomásszal tölti minden idejét, és az idő a képzelt baráttal egyre több és több lesz.

Az árvaház megnyitója azonban felszakít pár régi sebhelyet, Laura összeveszik férjével, Carlossal (Fernando Cayo), aminek hatására Simón elrohan és órákkal később sem találják meg a fiút. A megnyitó így kudarcba fullad, hiszen ki adná szívesen olyasvalaki gondjaira a gyermekét, aki a szemük láttára vesztette el a sajátját. Laura azonban már nem foglalkozik ezzel, mert minden erejét Simón megtalálásába öli. Kilenc hónappal az eltűnés után sem adja fel a reményt, és hisz az újra egymásra találásban, hite pedig sokkal több mindent mozgat meg benne, mint képzelte.

arvahaz.1

Az Árvaházban pont a kettős természet az, ami igazán megkapó, és ami egyedivé teszi: egy olyan horror, ami a misztikum talajára is bőven rátér, ám annak végső megítélését a nézőkre bízza. A történet ebből a szempontból kétellyel ér véget, meghagyva annak gondolatát, hogy mi volt a valóság a szellem(ek)ben, és mi „csak” a képzelet játéka.

A film minden pillanatában érződik del Toro látásmódja, a mi világunkon túli világ, melyben olyanok a szabályok, mint nálunk – vagy nem. A kétely mesterien fokozódik percről-percre, miközben láthatjuk egy anya szó szerinti széthullását.

arvahaz.3

Belén Rueda tehetsége megkérdőjelezhetetlen: egy nem túl bonyolult (talán egysíkúnak és egyszerűen megírtnak is mondanám) karakterből ízig-vérig valódi személyt farag, akivel együtt érez mindenki, és akinek hite és tébolya egyszerre önti el szívünk melegséggel és tart rettegésben. Laura hihetetlen küzdelme a fiáért egy olyan világba taszítja őt, ahol semmi sem bizonyos, még az emlékek sem, és ahol kizárólag a bűntudatba lehet kapaszkodni.

arvahaz.4

Az Árvaház kötelező darab minden igazi horror-rajongónak, mert ebben a filmben egyszerre futkározik a hátunkon a hideg, miközben minden idegsejtünk a történetre fókuszál – mert egy igazi horrorfilm pontosan ilyen.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.