Oldal kiválasztása

Nem folytatás, remake-nek is csak nagyon nehezen tudnám nevezni, hiszen csak annyi a közös Steve Miner filmjében, és Romero Klasszikusában, hogy mindkettőben zombik vannak – meg a név. Őszintén egy kicsit többet vártam volna el egy olyan rendezőtől, akinek két Péntek 13 és egy Halloween filmet köszönhetünk.

Day of the Dead5

A filmben egy kisvárost, Leadville-t titokzatos influenza-szerű járvány terrorizálja, a kórházat tömegesen megtöltve. A korábban itt lakó katonanő Sarah (Mena Suvari) visszatér egy katonasági kordonnal karöltve, hogy viszontlássa öccsét Trevort (Michael Welch), és beteg anyját. Ám az irányítás kicsúszik a katonaság kezéből, és a várost hirtelen és teljes erőből megszállják az élőhalottak. Sarah Salazarral (Nick Cannon) és az újonc Buddal (Stark Sands), valamint a kötelező gyanús orvossal Logannal (Matt Rippy) karöltve menekülnek, hogy megmentsék a maradék túlélőt, és közben feltárják, miért is történik mindez.

Day of the Dead3

Történet tömören tálalva, most jöjjenek a karakterek: a főszereplők jól lettek megformálva, még ha olykor-olykor halálidegesítőek is (Pl: Nina, Trevor nője, vagy éppen Trevor), és külön kedvencem lett a hol bunkó, hol szimplán csak katona Salazar – nem véletlenül került fel a haláli listára. Mena Suvari is néha eléggé zavaró volt, de mivel alapvetően egy olyan karaktert kellett alakítania, aki egyszerre kemény katona, védelmező nagytestvér, profi zombi seggberúgó – és még emellett kellően nőiesnek kellett maradnia. Nem kis teljesítmény, amit elért. Aztán a dokik: Dr. Logan meg se közelíti neves elődjét, ellenben Dr. Engel, a közvetlen kutatásért felelős főorvos videómonológja, már felkeltette bennem a reményt, hogy az őrült doktoros karakterekből még nem fogyott ki a szufla.

Day of the Dead4

Alaptörténet. Pipa. Szereplők. Nem mindenkiért, de jár a pipa. Megvalósítás. Legszívesebben nem adnék. Mert a kedves rendező villámsebességgel lavírozott a király és az elfogadhatatlan között: sajnálom, de én nem tudom zombinak titulálni azt a lényt, ami a falon fut (lásd World War Z), a lövöldöző katona zombikat még eltudtam viselni, és az intelligenciát mutatók ellen sincs kifogásom (sőt, azokat külön vártam is itt) – na, de ,hogy vega zombit tettek a filmbe, ez azért már több a sokknál.

Day of the Dead6

Ami viszont jó elgondolás volt, az jóra (vagy néha érdekesre) sikeredett: a menekülős/harcolós jelenetek remekek,  a vega Bud, minden bénasága ellenére egész vicces élőholtként, és a maszkmesterek is megérdemelnek egy hatalmas vállveregetést. Ami nekem itt furcsa, egyben bizonyos mértékig logikus volt, az pedig a vírus keletkezése. Nem lövöm le a poént, legyen annyi elég, hogy nem kéne mindig összekeverni a különféle kémcsöveket.

Day of the Dead2

Miután ellőttem az összes töltényemet, és várom, hogy a felbőszült élőholtak betörjenek ide, még pár mondat: ez a film még egész pofás is lehetett volna, ha nem viselné a Holtak Napja címet, és nem vett volna kölcsön minimum négy nevet az eredetiből (Igen, Rhodes-ot se hagyták ki). Nekem az eredeti után nagyon rossz volt megnézni ezt a filmet, mert ha akartam se tudtam volna elvonatkoztatni tőle. És ez nem egy remake, még ha azt mondanák rá, hogy valami előzmény, még azt is előbb elhiszem – láttam én már erre példát az Élőholtak Éjszakájánál is.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.