Oldal kiválasztása

A sorozat kilencedik évada vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, a fő történetszál egésze légből kapottnak és átgondolatlannak tűnt, míg az epizodikus esetek nagyon is jól sikerültek.

A csapatnak súlyos tragédiát kellett átélnie: Erin Strauss (Jayne Atkinson) halálát okozó gyilkos közülük való volt, aki ráadásul még Alex Blake-et (Jeanne Tripplehorn) is célba vette, és majdnem megölte a csapat nagy részét, ám Blake hamarabb rájött a férfi terveire, és nem habozott, mikor cselekedni kellett. De az élet nem állhat meg egy olyan fontos szervezetnél, mint az FBI, és már meg is indult a keresés Strauss korábbi pozíciójának betöltésére. Erint azonban nem csak, mint munkatársat gyászolták, ugyanis David Rossit (Joe Mantegna) romantikus kapocs fűzte a nőhöz, amit persze mindketten titkoltak.

Ideiglenesen új segítőt kapnak Hotch-ék (Thomas Gibson), Mateo Cruz (Esai Morales) személyében, aki korábban már dolgozott együtt J.J-vel, ám erről egyikük sem beszélhet, mivel fedett akcióról van szó. Azonban az események szokatlan fordulatot vesznek, és nemsokára napvilágot látnak a fedett munka részletei, melynek nagy részében J. J. a főszereplő, a probléma, és a megoldás is.

criminalminds.s09.2

Már korábban szóvá tettem, hogy a sorozat alkotói rámentek a személyes indíttatású ügyekre, és inkább erre fókuszáltak, a kilencedik évad ennek a csúcsa, ugyanis az egész szezon J.J-ről és a korábbi titkos munkájáról szól, ami utólag lett beleillesztve a történetbe, és ez igencsak meglátszik rajta. Logikailag több buktatót is tartalmaz J.J. külföldi kiküldetése, mivel korábban azt emelte ki férje, hogy mennyivel jobb volt, mikor már nem a BAU-nak dolgozott, hiszen többet tudott otthon lenni. Ráadásul a sorozat kezdetén J.J. a kommunikációért felel, ő maga nem olyan szintű viselkedéselemző, mint mondjuk Reed (Matthew Gray Gubler) agy Morgan (Shemar Moore), így igencsak megkérdőjelezhető, miért is őt választották a munkára.

Azt azonban nem lehet elvitatni, hogy a személyes tragédia, amit átélt igencsak drámaian hatott a nézőkre, és az események feloldása, illetve a nagy csavar is ügyesen volt megoldva és kivitelezve. De sajnos a logika itt is elment szabadságra, mert olyan fizikai bántalmazás után nem nagyon tudna senki sem felkelni, vagy éppen lépcsőkön futkározni.

Jó volt viszontlátni Prentisst (Paget Brewster), még ha csak egy epizód erejéig is – mennyivel üdítőbb így, hogy karaktere nem meghalt vagy eltűnt, csak másik állást vállalt, de amint baj adódott otthon, azonnal rohant vissza a csapathoz. Ugyanakkor ismét el kellett búcsúzni egy szereplőtől, akit én nem különösebben hiányolok – többször mg is kérdőjeleztem csapatbeli létét –, de szerencsére ő is kellemes szájízzel szállt ki a BAU-ból.

criminalminds.s09.4

Az epizodikus nyomozások azonban sokat javultak az elmúlt évekhez képest, csak sajnos mindent elnyomott a J.J. körüli titok, és annak felderítése. A Gyilkos elmék már közel sem az a jó thrilleres-krimis sorozat, amiért annak idején mindenki megszerette – de talán az ismételt vérfrissítés segít.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.