Oldal kiválasztása

A sorozat komoly személyi változásokon ment át a harmadik évadban, ennek köszönhetően a negyedik egy sokkal letisztultabb darab, hiszen itt már valóban lehetett a bűnügyekre koncentrálni, és méghozzá micsoda ügyekre!

gyilkoselmek.s04.1

A New Yorkban történtek komoly hatással voltak a csapatra, hiszen majdnem elvesztették egy tagjukat, mialatt a helyi FBI iroda valóban elvesztette legfontosabb emberét, ráadásul a robbantók olyan szövevényes és furfangos módon rejtetté el nyomaikat, hogy azt még a viselkedéselemzőknek és profi technikusuknak, Penelopé Garciának (Kirsten Vangsness) is nehezére esett megtalálnia. JJ (A. J. Cook) jó híre azért örömöt is csempészett a vészterhes idők közé.

A BAU tagjai nem azok, kik sokáig nyalogatnák sebeiket, így Hotch (Thomas Gibson) már bele is vetette magát a munkába, miközben JJ helyettest keresett, Reed (Matthew Gray Gubler) pedig az anyjának segített, és felbukkan egy igencsak kíváncsi tekintet Garcia életében. A csapat újult erővel fogott bele munkájába, és egy olyan, évek óta tevékeny sorozatgyilkosra bukkannak, aki az északi határon is átnyúlik, és csak egy hősies katona az, aki felhívja a figyelmet a hontalanokat mészároló idegenre.

gyilkoselmek.s04.3

Talán a széria tetőpontjának lehet nevezni a negyedik évadot, mivel több alkalommal is elrugaszkodtak a már megszokott sémától, és valami igazán új és stílusos történetet mutattak be, köztük talán a sorozat legjobbját, a hasadt személyiséggel rendelkező Adam Jackson történetét. Az alkotók, a korábbi évekkel ellentétben, sok véres, és durva elemet dobtak be, ám ügyeltek arra is, hogy az epizódikus ügyeknek tartalma, végkifejlete, és valamelyest még tanulsága is legyen. Hasonló újfajta megközelítést kapott, mikor a sorozatgyilkosok maguk is érzelmet kaptak, és olyan is volt, mikor egyfajta megbánás és bűntudat is felbukkan.

gyilkoselmek.s04.2

A Gyilkos elmék alkotói ezúttal sem fukarkodtak jobbnál-jobb színészeket bedobni mellékszereplőnek, így történhetett meg, hogy mindenki kedvenc geek-ikonja, Wil Wheaton sorozatgyilkost alakított, Joanna Cassidy egy gyermekét gyászoló anyát, Jackson Rathbone egy személyiségzavarral küzdő fiatalt, akit Reed tanulmányozott, Michael Rooker pedig segédkezett a csapatnak, hogy elkapják a rosszfiúkat.

A csapat szerencsére kellően összekovácsolódott már, Prentiss (Paget Brewster) immáron teljesen beilleszkedett, és talán Garcia mellett ő a legfelszabadultabb tagja a BAU-nak – meg ő csipkedi leginkább a fiúkat, amiket a szinkron nagyon szépen átemelt magyar nyelvre. Garcia és Morgan (Shemar Moore) kapcsolatában egy kisebbfajta változás áll be, és ez tökéletesen árnyalja kettejük hétköznapinak nem mondható viszonyát, ami ezáltal még viccesebb, még mélyebb, és bizonyítja, hogy ellentétes neműek között is lehet tökéletes barátságot írni, csak tudni kell a módját.

gyilkoselmek.s04.4

A sorozat már jól megszokott cliffhangerrel zárul, ami immáron három epizód hosszúságú, de erre bizony szükség is volt, hiszen a gyilkos, akit ezúttal üldöz a BAU minden képzeletet felülmúló rátával rendelkezik. A Gyilkos elmék negyedik évada a széria aranykorához tartozik, ami okos, meghökkentő, és olyan fordulatokat tartalmaz, hogy csak dicsérni lehet.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.