Oldal kiválasztása

tp1

Olyan pozitív emlékeim voltak ezzel a filmmel kapcsolatban, aztán újranéztem és rádöbbentem, hogy az idő megszépítette az emlékeimet.

Jim Hawkins anyjával él egy űrkikötő közelében, ahol egy fogadó vezetéséből élnek meg. Jim jószívű, de problémás kamasz, aki egyszerűen nem találja a helyét a világban, mióta az apja elhagyta a családot. Egy napon aztán egy súlyosan sérült idegen – és idegen alatt a mi szempontunkból földönkívülit értek –, Billy Bones esik be a fogadóba, aki végkimerülésében össze-vissza hadovál a legendás kalózkapitány, Flint kincséről, valamint arra figyelmezteti Jimet, hogy óvakodjon a kiborgtól. Szinte amint az idegen kileheli a lelkét, ismeretlen támadók ostromozzák meg a fogadót, hogy megszerezzék az aranygömböt, ami Bonesnál volt. Jimnek, az anyjának, valamint a család kutyaszerű csillagász barátjának, Dr. Dopplernek sikerül azonban megmenekülnie – az aranygömbbel együtt. Doppler otthonában pedig Jim rájön, hogy a gömb valójában egy térkép – ami ráadásul Flint kincséhez vezet. A felfedezést követően Dopple elképesztő módon belelkesedik, és úgy dönt, hajót és legénységet bérel, hogy megkeresse a kincses bolygót – az útra pedig természetesen Jimet is magával viszi, hiszen egyedül a fiú képes használni a térképet. Útjukra elindulván azonban Jim rémisztő felfedezést tesz – hajójuk szakácsa, John Silver, kiborg.

tp3

Az volt a nagy bajom ezzel a filmmel, hogy egyszerűn untatott. Nem tehetek róla, én próbáltam rá figyelni, és az első húsz percben ez még ment is, utána viszont folyamatosan el-elkalandozott a figyelmem, pedig ez nálam filmnézéskor ritkán esik meg. A karakterek egyszerűen képtelenek voltak megfogni – hiányzott belőlük valami körülírhatatlan plusz. Sőt, egyikük, a robot B.E.N., akivel a kincses bolygón találkoznak, kifejezetten idegesített kelekótyaságával – ami ismételten nagy szó, hiszen én még Jar-Jart is bírom.

Az alapötlet tulajdonképpen érdekes, bár nem túl eredeti: a készítők nagyjából fogták Robert Louis Stevenson Kincses szigetét, és elhelyezték az űrben – de tették mindezt úgy, hogy például meghagyták a vitorlásokat, amik mesterséges gravitáció generátorral siklanak az űrben megmagyarázhatatlan módon. Ja, meg ezt az univerzumot mindenféle színű és formájú űrlénnyel népesítették be – amiben egyedül az zavart, hogy Jim és az anyja viszont ember, és valahogy sokkal belevalóbb lett volna az egész, ha őket is idegenként ábrázolják.

tp2

Az animáció egészen érdekes – több technikát csiszoltak össze benne a készítők –, viszont azt nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy ez tetszik is. A legtöbb idegen mellékszereplő külseje ugyanis szándékosan rettenetesen visszataszító (mert a rosszak csakis rondák lehetnek, ugyebár), ezért bár a nagy szcénák egészen szemet kápráztatók, a szereplők nem sok vizuális örömet hordoznak magukban.

A sztori maga, mint ahogy azt már említettem, unalmas – legalábbis számomra az volt. Minden a tőle várható mederben folyik, minden csavarra előre lehet számítani, és a karakterek fejlődése sem tartogat semmi meglepetést. Még Jim és Silver kapcsolata rejteget némi mélységet, főleg Silver ambiguitása miatt – de, ne kövezzetek meg, engem még ez sem tudott egészen lekötni.

tp4

Nem azt mondom, hogy A kincses bolygó rossz film lenne, csak azt, hogy lehetett volna jobb is. Egyszerűen hiányzik belőle az a plusz, ami más mozikban megvan, és emlékezetessé teszi őket – így hát nem csodálom, hogy a Disney hatalmasat bukott ezen a darabon.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.