Oldal kiválasztása

Nagy durranással és még nagyobb levezetéssel ér véget a Penny Dreadful második évada. A történet dinamikája eddig is sokat ingadozott – hol kimért, hol kapkodós léptekkel haladt előre –, és ez alól az And They Were Enemies sem kivétel. Vigyázat, spoilerek következnek!

penny 4A múlt héten szorult helyzetben hagytuk magukra hőseinket, amiből persze kikerülnek, csak épp nem mindegy, hogyan. Vanessa és a Sátán párbeszéde egyértelműen az epizód, sőt, talán az évad legerősebb jelenete – volt itt minden, beszélő baba, megkísértés, majdnem bűnbe esés és átok csata. Szívbe markoló volt látni, mi Vanessa leghőbb vágya, de még sokkal hatásosabb volt, ahogy elbánik az ördöggel. Erős, lehengerlő főhősnő, fejlett érzelmi élettel – ilyenből kéne még több.

penny 1A többiek nem jártak ennyire „jól”: Victort és Sir Malcolmot Vanessa mentette meg az öngyilkosságtól, amire majdnem rábeszélték őket a hallucinációik, Ethan pedig megölte az egyik legjobb barátját, és bár Evelynnel szintén végzett, Vanessát pedig megkímélte, Sembene halála átsegítette őt az önutálat egy következő szintjére. Ezek után nem volt meglepő, hogy nem maradt beteljesíteni a romantikus szálat – nehéz eldönteni, hogy melyik a bosszantóbb: ha együtt marad Vanessával, vagy ez a teljesen klisés, de a rész hangulatába illő elválás. Ethan önfeláldozása ráadásul hiábavaló, mert Rusk nem kötteti fel, helyette hazaviszi Amerikába.

penny 5Victor napja sem folytatódik sokkal jobban a boszorkányok halála után: Lilyt keresve elmegy Dorianhez, ahol a két halhatatlan tökéletes összhangban megsemmisíti őt. A páros egyszerűen hátborzongató – nem kizárt, hogy tényleg a következő évad főgonoszaival állunk szemben. Lily állítja, hogy végig tudott második születése körülményeiről, ám a váltás olyan hirtelen, és tulajdonképpen minden előzmény nélkül történt, hogy a kijelentés nem érződött túl hitelesnek. Az pedig talán önteltségből elkövetett hiba, hogy végül nem ölték meg Victort (csak összetörték, mint embert), hiszen Lily életére csak az lehet veszélyes, aki alkotta, nem?

penny 3Mindenesetre könnyen lehet, hogy a harmadik évad szenvedő alanya Victor lesz, Vanessának ugyanis nem sok minden maradt, amin rágódhat. Miután Ethan elhagyta, Johntól is elköszön, mivel a szörny a Putney család gyors (és jogos) kivégzése után úgy dönt, elvonul a világtól. Annak ellenére, hogy még mindig nincs sok kapcsolatom John karakterével, azt meg kell adni, hogy csendes búcsújelenetük Vanessával nagyon intenzívre sikerült.

Érdekes felállással zárjuk a Penny Dreadful második évadát: három szereplő is elhagyta Angliát, így a csapat földrajzi és nem földrajzi szempontból egyaránt felbomlani látszik. A befejezés lassú és melankolikus, és annak ellenére, hogy a boszorkányokat legyőzték, valahogy nincs ünnepi hangulat. Hogy mi zavarja majd fel az állóvizet, azt megtudjuk jövőre, hiszen a sorozat az eddigi hírek szerint háborítatlanul folytatódik tovább.

Szerző

PillerEmi
Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.