Oldal kiválasztása

A lány és a farkas különleges alkotás, és ezúttal nem a minőség tekintetében: mialatt készült a film, felkértek egy kezdő írót, Sarah Blakely-Cartwrightot, hogy a forgatókönyv alapján hozza össze a történet papír alapú verzióját, a hölgy pedig ezt olyan jól megoldotta, hogy a film eltörpül az ő irományához képest.

Daggerhorn lakói évtizedek óta rettegik a farkast, aki a közeli erdőben él, és minden teliholdkor áldozatot követel – ez az áldozat olykor egy kecske, egy juh, vagy éppen egy ember. A farkas ezúttal sem érte be a számára kikészített állattal, és éjjel elragadta Valerie (Amanda Seyfried) nővérét, ám egy áldozat kevésnek bizonyul és a retteget fenevad tovább szedi áldozatait. Valerie, és szíve választottja, Peter (Shiloh Fernandez) szökésüket tervezték a faluból, mivel szüleik nem engedték volna meg szerelmüket, ám a támadások, és egy különös férfi, Solomon atya (Gary Oldman) érkezése megbolygatta tervüket. Solomon már kész tervvel érkezett a faluba, és mindenki megdöbbenésére azt állítja, hogy az éjjel támadó farkas, nappal emberi alakot ölt – ezzel pedig megkezdődik a bizalmatlanság és a csontig hatoló félelem az emberek között.

alanyesafarkas.3

A lány és a farkas alap sztorija a Piroska és a farkas, és ez nagyon is jól van így, mivel a mesét kellően megvariálták ahhoz, hogy egy élvezhető és logikus történetet lehessen belőle kreálni. A történet mesterien ötvözi a mesés elemeket a rideg valósággal, és az emberi gyarlósággal – mert igen, ez a film valójában arról szól, és az elbukott szereplői azok, akik nem álltak ki azért, amiben hisznek.

Amanda Seyfried rendkívül tehetséges színésznő, aki változatos szerepeivel és őszinte stílusával kivívta mind a rajongók, mind a szakma elismerését. Ezúttal is remekelt, és mindent beleadott Valerie karakterébe, még akkor is, mikor a film vége felé a lány már inkább árnyéka volt önmagának.

alanyesafarkas.4

A film és a könyv semmi egetverő különbséget nem tartalmaz, ám a könyvnek mégis sikerült szinte művészi szintre emelnie egy mesét, miközben a film csak előadott egy ismert frázisokkal tarkított sztorit. A könyv másik nagy előnye, hogy a kezdeti kételyt és feszültséget sikerült fenntartania, majd fokoznia, míg a film annyi üres járattal dolgozott, hogy többször kedvem támadt beletekerni – de becsszó, most nem tettem ilyet.

Természetesen a filmnek is megvan a maga érdeme, ugyanis a könyvben közel sem sikerült ilyen jól ábrázolni a havat, annak minden hidegségével és fehérségével, illetve kontrasztba állítani a lobogó vörös ruhával és az áldozatok vérével. A kameramozgás és színkezelés igazán egyedi és pompás A lány és a farkasban.

alanyesafarkas.1

Nem vagyok annak a híve, hogy egy filmadaptáció során a könyv sokkal jobb a celluloid verziónál, m ezúttal pontosan erről van szó, még akkor is, ha a film előbb készült el, mint a könyv.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.