Oldal kiválasztása

A Gyilkos elmék igazán a második évadtól kezd el felpörögni, és ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy a csapattagok már ismerik egymást, és képesek közösen dolgozni.

gyilkoselmek.s02.1

Az FBI viselkedéselemzési csapata kemény éven van túl: sorozatgyilkosok, gyermekrablás, kínzás és hasonló, válogatott szörnyűségeket kellett látniuk, elemezniük, és a mélyére ásniuk ahhoz, hogy az elkövetők profilját a legpontosabban meghatározhassák. Jason Gideon (Mandy Patinkin), a csapat legtapasztaltabb tagja is kezdte levedleni különc viselkedését, és végre otthonosan mozgott minden munkatársának közelében, ám a végső megmérettetésre nem készült fel.

A csapat technikus-zsenijének, Penelopé Garciának (Kirsten Vangsness) gépére ugyanis betörtek, és megszereztek minden személyes infót a tagokról, többek között Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) beteg édesanyjának elérhetőségét, vagy éppen Elle Greenaway ügynök (Lola Glaudini)otthoni címét – ez utóbbi majdnem tragédiával végződött, azonban a mély lelki seb, amit okozott, nem múlik el nyomtalanul. A támadó kiléte és célja sokáig rejtve marad, és a csapat csak együttes erővel lesz kész szembeszállni egy olyan súlyos pszichózissal küzdő férfival, mint a Halászkirály.

gyilkoselmek.s02.3

A sokk, amit a támadás okozott mély sebet hagyott minden tagon, de leginkább Elle-en, aki innentől fogva nehezen tudja összeegyeztetni munkáját és magánéletét, arról már nem is beszélve, hogy a pártatlanság és objektivitás szinte már megszűnik a szemében. Elle áldozatként viselkedik, ezt a többiek is látják, és minden igyekezetükkel próbálnak neki segíteni. Azonban a bűnözők nem pihennek, mikor a viselkedéselemzők sebeiket nyalogatják, és gyilkosságok, erőszak és kegyetlenség szegélyezi útjukat, szerte az országban, így a csapatnak ismét fel kell állnia, és megvédenie az ártatlanokat, és megmenteni, akit csak lehet.

A Gyilkos elmék első évada nagyon kemény cliffhangerrel ért véget, aminek lezárása bravúrosra sikeredett, a történetbe brilliánsan és logikusan beleillesztett apróságok fokozatosan adták ki a nagy egészet, ezzel megmutatva, hogy a készítők már jó ideje dolgoztak ezen a történeti szálon. De természetesen nem csak a nagy epizódok ennyire okosak és sokrétűek, hanem a rövidebbek is, személyes kedvencem a sci-fis elemeket tartalmazó Seattle-i, ahol egy regény ihlette a bombaregényeket, és ahol különösen megmutatkozott Derek Morgan ügynök (Shemar Moore) jelleme.

Az évadfináléra, pedig visszatér egy már elfeledett gyilkos, aki alapjaiban rengeti meg a csapatot, és olyan tettet hajt végre, ami átrendezi a szereplőket, jobban, mint azt a második évad közepén távozó karakter tette. A sorozat alkotói a mellékszereplőket sem bízzák a véletlenre és igazán tehetséges színészeket hívnak, olykor a legkisebb szerepre is – némelyek pedig a szokásosnál is jobban kilépnek komfortzónájukból, ezzel megmutatva, hogy nem véletlenül vannak a pályán.

gyilkoselmek.s02.2

A Gyilkos elmék második évaddal indult be igazán, és hiába a személycserék, azok mindegyike nagyon szépen beleilleszkedett a történetbe, okosan és ügyesen emelve a széria színvonalát – a pszichózissal küzdő elkövetőkről már nem is beszélve. Aki jó krimit akar, az bizony a korai Gyilkos elmék évadokkal megtalálja mindent, mi szem szájnak ingere.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.