Oldal kiválasztása

Elérkeztünk a Falling Skies utolsó évadának nyitányához, és a negyedik évad színvonalát nézve igencsak szkeptikusan álltam hozzá az epizódhoz, ám csalódnom kellett, és nem a jó értelemben. Mi lett belőled drága sci-fi-poszt-apokaliptikus sorozatom?

fallingskies.s05.e01.4

Tom Mason, és lánya, Lexi sikerrel jártak a Holdon, és felrobbantották az esfeni energiaközpontot, ezzel pedig teljes egészében megbénították a támadó idegenek flottáját és infrastruktúráját. A robbanás pillanatában azonban Tom egy másik világba keveredett, ahol ismételten viszont látta halott feleségét, Rebeccát, aki arra buzdította a férfit, hogy ne csak túlélni akarjon, hanem élni is, és fejezze be a háborút, méghozzá győzelemmel.

Eközben Anne, halott férjét és gyermekét gyászolva új harcra buzdítja a 2nd Masst, és Weaverrel az oldalán minden esélyük megvan, hogy tovább vigyék a küzdelmet. A legváratlanabb pillanatban azonban felbukkan Tom, aki teljesen új, agresszív oldaláról mutatkozik meg, és máris új terven töri a fejét, amiben szerepel, mészárlás, gyilkosság, lövöldözés, meg egy kis robbantgatás, ehhez pedig egy megmagyarázhatatlan segítséget is kap.

fallingskies.s05.e01.3

Nagyot csalódtam az epizódban, mert lerítt róla az ötlettelenség és a „már úgyis mindegy, hiszen kaszát kaptunk”-érzés. A három részre osztott katonai támadó csapat kiküldése ugyan baromi látványosnak bizonyult (némelyik még viccesnek is), de nem vitte előre érdemben a történetet, és úgy igazából nem volt semmi értelme – meg persze megint ki lehetett nyírni egy szereplőt, a már tucatszor látott módon, mondanám, hogy ebben is kéne valami újítás, de már késő lenne.

A Falling Skies már évek óta Tom „a megváltó-próféta-mindentudó-császár” Mason körül zajlik, és a látomásos útmutatásokkal ezt tovább fokozták az alkotók – nem hittem volna, hogy lehetséges, de nekik sikerült. Anne ismételten amazon módjára viselkedett –és mi volt az a jelenet a pókkal, mi volt az értelme? –, ám amint megjelent Tom, a nő megint háttérbe szorult, és pusztán pótlékként szerepelt tovább. Weaver pedig még annyi játékidőt sem kapott, mint korábban bármely mellékszereplő. Nem én vagyok az egyetlen, aki megcsömörlött Tom Mason karakterétől, indokolatlan előretolásától, és attól, hogy ezt leginkább a többiek skiccszerűvé degradálásával érik el.

fallingskies.s05.e01.2

Természetesen megint betekintést nyerhettünk a Hal-Maggie-Ben szerelmi háromszögbe, mi egyrészt érdektelen, másrészt marha unalmas – a Falling Skies alkotói csupán korábbi, vacak ötleteikből merítenek erőt, nem pedig újakat találnak ki, és ez lehetett az egyik ok, amiért mind a nézők, mind az otthont adó csatorna, a Syfy is elpártolt tőle.

fallingskies.s05.e01.1

Csak siratni tudom ezt a remek sci-fi sorozatot, ami korábban remek történeti ívvel rendelkezett, komplex és egyedi karakterek bonyolult hálózata mozgatta a szereplőket, és a posztapokaliptikus, idegenek által lerombolt civilizáció maradéka küzdött minden újabb életben töltött napért. Az ötödik évad első epizódja unalmas, ötlettelen, és fillerszagú, még reménykedem benne, hogy az utolsó és végső csatára összeszedik magukat az alkotók, mert én nem a mészárlás és a golyózápor miatt kezdtem el nézni ezt a gyöngyszemet, évekkel ezelőtt.

Lehet inkább meg kéne fogadnom Anne tanácsát: „Let it go!”

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.