Oldal kiválasztása

Igazi klasszikus mese, nagyvárosi környezetben, legendás lényekkel, macsó férfival, igézően gyönyörű nőkkel és egy több száz éves mítosszal – hát kell ennél több egy igazán kultikus és zseniális filmbe?

nagyzurkiskinaban.1

Jack Burton (Kurt Russell) igazi fenegyerek, kamionsofőrként rója az utakat, és soha nem időzik el sehol sem túl sok ideig, de Jack igazi barát is, és mikor Wang Chi (Dennis Dun) megkeresi őt azzal, hogy segítsen kimenteni az elrabolt menyasszonyát, akkor megy és hőssé válik. Csupán akkor kerekedik el kicsit a szeme, mikor kiderül, hogy a lányt, egy gonosz varázsló tartja fogva, aki fel akarja használni őt arra, hogy megszabaduljon átkától, az örök élettől. Lo Pannak (James Hong) ehhez egy zöld szemű nőre van szüksége, akit menyasszonyává fogad a csillagok különleges állása során.

Jack, Wang, néhány elszánt vadász, és újdonsült segítőjük, Gracie (Kim Cattrall) elindulnak hát megmenteni a bajbajutott hölgyet, ám az út hosszú, egy felhőkarcoló alá elrejtett több ezer éves labirintuson kell túljutniuk, ahol válogatott harcosokkal kell megküzdeniük, két villámokat szóró szerzettel, és még náluk is különösebb lényekkel kell felvenniük a harcot. De a jó mindig győzedelmeskedik – vagy mégsem?

nagyzurkiskinaban.2

A Nagy zűr kis Kínában nem hiába vált a nyolcvanas évek kultikus filmjévé, és sikere a mai napig töretlen. Szürreális képi világa, szokatlan története, egyszerű karakterei önmagukban kevesek lennének a film évtizedekig tartó sikeréhez, mert a mozi legnagyobb erénye, hogy egy pillanatig sem veszi komolyan magát. Minden percben érződik, hogy maguk a színészek és a stáb is igen jól szórakozott a forgatás alatt, és ez ragad át a nézőkre is – még akkor is, ha már egy tucatszor látta.

A filmet egyértelműen Kurt Russell nevével adták el, és ez rendjén is van, hiszen ő a főszereplő, ám mellette nem törpülnek el a többiek, akik bőven kapnak időt és lehetőséget az alakításra. Kim Cattrall pedig még talán sosem volt ennyire gyönyörű és felszabadult egy forgatáson, mint most. James Hong zseniálisan hozza a gonosz és mindenre elszánt varázslót, akinek leghőbb vágya, hogy ne éljen örökké.

nagyzurkiskinaban.3

A digitális effektek felett már jócskán eljárt az idő, de szerencsére a történet elegendő lábakon áll ahhoz, hogy a furcsán kék villámok senkinek se szúrjanak szemet – plusz talán pont ezzel növelődik a Nagy zűr kis Kínában élvezeti értéke is, hiszen tökéletes korrajzot ad, mégis teljesen egyedi. A történet végső csavarja már jó előre kiszámítható, sőt, maguk az alkotók lőtték le már az elején, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne grandiózus, mert bár tudni lehetett előre, azért a kiváló kivitelezés nagyot dobott rajta.

nagyzurkiskinaban.4

A Nagy zűr kis Kínában remek film, kötelező darab, laza másfél óra, és bármikor újranézhető – na, ilyen filmeket érdemes gyártania Hollywoodnak!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.