Oldal kiválasztása

Nagy rajongója vagyok a krimi műfajának, a sorozatok között pedig a Gyilkos elmék volt az első, ami azt a pszichológiai színvonalat hozta, amit szeretek a műfajban. Bár manapság a sorozat nem a virágkorát éli, azért hosszú éveken keresztül bitorolta a trónt elmés bűnözőivel, és érdekes ügynökivel.

gyilkoselmek.s01.4

Az FBI különleges egysége a viselkedéselemzők, akik a bűnesetek alapján felvázolják az elkövető lehetséges személyiségjegyeit, ezzel pedig közeli nyomra vezetik a rendvédelmi szerveket. A csoport egyik alapítója és vezetője Jason Gideon (Mandy Patinkin), aki úgy képes belelátni mások fejébe, ahogy senki sem. Hotch különleges ügynök (Thomas Gibson) a csapat másik vezetője, aki a hivatalos ügyeket intézi, emellett pedig a jó kommunikációt tartja fenn az FBI vezetősége és a viselkedéselemzők között.

A csapat tagjai ugyan szegről-végről ismerik egymást, ám nem kovácsolódtak össze kellőképpen, ám a sok borzalom, és a munka egységgé és elválaszthatatlanokká teszi őket. A viselkedéselemzőknek olykor sorozatgyilkosokat kell felkutatniuk, miközben nincsen más segítségük, csak a tetem, vagy éppen elrablásokat kell felgöngyölíteniük, ahol szorít az idő. Talán nem is ez a legnehezebb, hanem hogy képesek legyenek elválasztani a munkát a családtól és a magánélettől, miközben azon fáradoznak, hogy mások ne válhassanak áldozattá.

gyilkoselmek.s01.3

A sorozat mostanság tapossa a tízedik évadát, és nem minden epizóddal vagyok megelégedve, furcsa mód ez igaz az első évadokra. Pont az összetartozás teszi annyira nagyszerűvé ezt a sorozatot, és ez nagyon hiányzott az első évadban – de én is tisztában vagyok azzal, hogy még csak most kezdik meg közös munkájukat, így teljesen érhető a készítők részéről, hogy miért tartott a barátkozás olyan hosszú ideig a széria kezdeti szakaszában. Ám amint beindul végre a közös munka, akkor aztán nincs megállás!

A szereplők a felszínen csupán skicceknek tűnnek – a morcos főnök, a zseni, a keménylegény, a geek –, de amint jobban megismerjük őket, rájövünk, hogy a sorozat alkotói valójában mennyire komplex és érdekes személyiségeket alkottak meg. Ott van például a fiatal zseni, Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) – személyes kedvencem –, aki eleinte pökhendinek tűnik, ám hamar rájövünk, hogy bizony nem lehetett könnyű ennyire gyorsan felnőni. Vagy a macsónak tűnő Derek Morgan (Shemar Moore), aki valójában egy nagyon vicces és gondoskodó férfi, aki komoly tragédiát élt át gyermekkorában, és ez motiválta a pályaválasztásában is.

gyilkoselmek.s01.1

A megoldandó bűnesetek epizódikusak, felkavaróak, és sokszor komoly határokat feszegetnek vele az alkotók. Ugyanakkor vannak átívelő szálak is, amik nagyon finoman és logikusan kerültek felépítésre, hogy aztán az évadfináléban berobbanjanak – ami sajnos ezúttal is cliffhanger, méghozzá egy igencsak szájtátós fajta! A Gyilkos elmék egy remek krimi sorozat, ami ötvözi a szórakozást a hideg rémülettel, és bár manapság vesztett színvonalából, azért én még reménykedem, hogy nemsokára újult erővel tér vissza.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.