Oldal kiválasztása

Egy életre elegendő állatságot éltem át a Gintama nézése közben, és büszkén csatlakozok azon lelkes animések táborába, akik azt mondják, hogy ez a legjobb parodisztikus – mégis újra és újra megkomolyodni képes sorozat, amit nem véletlenül tartanak minden idők egyik legjobb animéjének.

Gintama2

Történetünk az Edo-korban veszi kezdetét, amikor is megjelennek az Amantok (földönkívüliek) és sok harc árán, de leverik a földi erők szamurájait, és kisajátítják bolygójukat. Történetünk főhőse Gintoki is egy volt ezen szamurájok közül, és minden mai perverzsége és lustasága ellenére nem véletlenül nevezték őt Shiroyasha-nak (ami magyarul Fehér Démont jelent). Mellette ott van az ügyeletes szemüveges Shinpachi, akit lépten-nyomon mindenki a földbe döngöl – főleg a nővére, Tae. A kis „család” harmadik tagja a Yato fajból származó Kagura, aki fiatal kora ellenére egyike a legkiválóbb harcosoknak a sorozatban – plusz még hozzájuk csapódik egy különleges kutya, Sadaharu. Így négyen élik világukat, és próbálnak elmenekülni a pénzét folyton követelő házinénitől.

Gintama1

„Most lett elegem! Most pedig jöhet a családon belüli erőszak!”

Gintama5

De van itt még koránt sem állt meg az állatságok sora: kapunk itt Shinsengumi paródiát, perverz robotokat, epic majonéz vs.ketchup evő harcokat, és mindezt kifogástalan szereposztásban. Vannak itt hangos őrültek (Gintoki, „Gorilla”), csendes őrültek, mazochisták, terroristák, fegyverforgató kurtizánok, és még sorolhatnám napestig. Ám a paródiák nem csak a szereplőkben merülnek ki: filmekből, más animékből is simán viccet csinál a Gintama, nyilvánuljon meg az akár szóban, vagy tettben.

Gintama4

„ Az élet fontos döntések láncolatából áll.”

Gintama3

Persze az ilyen sorozatokból – bár alapvetően a humorra épülnek – a komolyság és a mondanivaló se maradhat el. Takasugi és Kamui behozása igen jó húzás volt kedves mangakánk részéről, valamint a kedvenc vonat üldözéses jelenetemben is láthattam az eddig leginkább diliházra emlékeztető Shinsengumi durvább arcát is. Fentebb említett két antagonistáink is igazi keménylegények, és mindkettőnek Gintoki fejére fáj a foga. Kamui, akárcsak Kagura, ő is egy Yato, aki mindig az erősebb ellenfelet keresi, bárkit mosollyal az arcán küld a halálba – ennek ellenére rendelkezik egyfajta értékrenddel. Takasugi meg Gintoki régi ismerőse és volt harcostársa, jelenleg a Kiheitai nevű banda vezetője, és nem egy dolog miatt akarja leszedni kedvenc ezüsthajunk nyakáról a fejét.

Gintama6

„A pokolba is! Addig fogok kitartani, amíg vénemberként meg nem halok.”

Gintama7

Töménytelen humor, olykor szívfacsaró dráma – legyen bármelyik út, a Gintama részek nekem mindig sírással végződtek. A Gintama egy igazi ikon az animék között, és csak hálásak tudunk lenni Hideaki Sorachinak, amiért megalkotta.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.