Oldal kiválasztása

funnythatway1

Avagy mindenki kavar mindenkivel, minden összefügg, a végén minden kiderül, és ne higgy el mindent, amit hallasz.

Isabela Patterson (Imogen Poots), a bájos naiva, aki még mindig hisz a mesékben, Hollywood jelenlegi kedvence, és éppen interjút ad arról, hogyan is jutott el idáig. Története igencsak érdekes, hiszen négy évvel korábban még Glo Stick néven callgirlként dolgozott, mikor is egy éjszakára kibérelte őt a híres Broadway rendező, Arnold Albertson (Owen Wilson). Izzy eltöltött a férfival egy romantikus estét, amit egy furcsa egyesség zárt: Arnold adott neki harmincezer dollárt azért az ígéretért cserébe, hogy soha többé nem szexel pénzért, és a kapott összeget arra használja, hogy megvalósítja álmát, és színésznő lesz. Izzy így is tesz, és rögtön jelentkezik is egy meghallgatásra: a szerep pedig nem más, mint egy callgirl Arnold új darabjában, ahol szereplőtársai Arnold felesége, Delta (Kathryn Hahn), valamint a híres, ripacs színész, Seth Gilbert (Rhys Ifan), aki nem csak Deltára hajt, hanem azt is tudja, hogy Arnold kavart Izzyvel. Eközben Izzy randizni kezd a darab szerzőjével, Joshuával (Will Forte), akinek exe az a terapeuta (Jennifer Aniston), aki Izzyt is kezeli, apja pedig az a magánnyomozó (George Morfogen), akit Izzy egyik volt kliense, Pendergast bíró (Austin Pendleton) bérelt fel, hogy kövesse a lányt, mivel teljesen megőrül érte. Ebből jó már nem sülhet ki…

funnythatway2

A Megőrjít a csaj kicsit Woody Allen stílusára hajaz, kicsit – hála hosszú jeleneteinek – a színházi vígjátékokra, és ha nem is tud túlságosan eredetit alkotni, azért kellemes kis moziélményt nyújt. Varázsa leginkább a magukból egyre jobban kiforduló, és egyre furcsábban viselkedő karakterek folyamatosan abszurdabbá váló kapcsolatában rejlik, és abban, hogy ez hogyan táplálja a helyzetkomikumot. Hiszen hála a véletlennek, minden szereplő kapcsolódik valahogy egymáshoz, általában Izzyn keresztül, aki az egész probléma katalizátora azáltal, hogy összegabalyodik Arnolddal.

A szereplők érdekesek, és éppen annyira szürreálisak, hogy még komolyan tudjuk venni a filmet, bár itt is vannak szintbeli különbségek – Delta, Arnold és Joshua még egészen normálisak, teljesen hihető, hogy léteznek ilyen emberek. Miközben a pszichológusnő, Jane Claremont már kezd kicsit elszakadni a realitások talajától szakembertől teljesen elfogadhatatlan, viszont nagyon is szórakoztató viselkedése, és folytonos kiszólásai miatt, a bíró és magánnyomozó karaktere – aki utóbbi amúgy a kedvencem volt a filmben – azonban már a karikatúra határait súrolja.

funnythatway3

Mint ahogy azt már említettem, a film erősen a helyzetkomikumra épít, és teszi ezt nagyon is ügyesen – művészi hozzáértéssel sodorja a karaktereket egyik lehetetlen szituációból a másikba, felhasználva kesze-kusza kapcsolatrendszerüket, hogy azt öröm nézni. A jelenetek számos aprócska, sokszor verbális, sokszor nonverbális poént tartalmaznak, amiken hatalmasakat nevettem. Az amúgy is színpompás és elsőrangú színészgárdára pedig egyáltalán nem lehet panasz.

Viszont hogy ne csak ajnározzam a filmet: hiába az apró sziporkák, amik végig lekötöttek, a történetnek magának az íve a film utolsó harmadára ellaposodik. Az erős kezdés után a befejezés összecsapottnak érződik, nincs igazi katarzis, viszont mentőkörülményként emelném ki, hogy ezt legalább a végső csavar valamelyest megmagyarázza. Ugyanis, szeretném megjegyezni – miután azért érdekesnek találom ezt a narrációs formát –, hogy az egész film történetét ugye Isabela meséli el egy riporternek (Illeana Douglass), és bizony története olyan részleteket is tartalmaz, amiknél ő személyesen nem volt jelen, így hát esetében erősen egy megbízhatatlan narrátorról beszélünk.

funnythatway4

Összességében a Megőrjít a csaj bár nem tud túlságosan maradandót alkotni, és mintha az utolsó tíz-húsz percben – közvetlen a zárójelenet előtt – nem igazán tudná, mit is kezdjen magával, azért részleteiben nagyon szórakoztató, ami tökéletes kis nyári limonádémozivá teszi.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.