Oldal kiválasztása

Legénybúcsú és Las Vegas, ez az a mondat, amit senki sem akar szívesen hallani, hiszen, ahogy tartja a mondás, ami Vegasban is történik, az ott is marad. Bevallom, nem vagyok elfogult és nagy rajongója a Másnaposok-filmsorozatnak, ám azzal egyetértek, hogy vicces, szerethető, és még történetileg is a helyén van – már ami az első mozit illeti, a folytatások kicsit gyengébbek.

masnaposok.2

Doug (Justin Bartha) nemsokára megnősül, ezért összehívja legjobb haverjait, hogy csapjanak együtt egy jókora bulit. Phil (Bradley Cooper), a tanár boldogan száll ki mókuskerekéből, míg Stu (Ed Helms), a fogorvos, kissé vonakodik ezt megtenni. Ám a tervezett bulit nem három, hanem négy főre szabták, mivel a leendő ara, Tracey Garner (Sasha Barresse) testvére, Alan (Zach Galifianakis) is részt vesz a túrán, ami Las Vegas kaszinóiba tart. A buli azonban elszabadul, mikor Alan drogot csempész mindenki italába, így az éjszakából csupán villanások maradnak meg a srácok fejében, na meg a tudat, hogy a vőlegény, Doug eltűnt.

A Farkas falka összeszedvén magát elindul megkeresni Dougot, és ha már arra járnak, kiderítik miért is hiányzik Stu foga, kié a frissen talált csecsemő, honnan is van a drog, meg úgy anblokk jól összegabalyodnak az alvilággal, a rendfenntartókkal, és Vegas krémjével is. A kérdés azonban megválaszolatlan, hol van Doug, akinek órákon belül ott kéne lennie a saját esküvőjén?

masnaposok.4

A film a klasszikus legénybúcsús sztoriknak adott egy újabb löketet, ezzel pedig kvázi újra életet lehet a műfajba, mivel nem csak folytatások jelentek meg, hanem ennek a „csajos” verziói is – bár ezek sajnos közel sem voltak annyira ötletesek és csavarosak, mint a Másnaposok. Az, hogy az amerikai filmekben mindig egy nagy és bulizó férfitársaságot látunk, hatalmas klisé, ám egy olyan hármas fogat, akik már túl vannak a bulizáson, és mini-pánikrohamok, félreértések és szerencsétlenségek után próbálják meg visszanyerni emlékezetük darabkáit, egy egészen új szemlélet. És pontosan ez az, ami tetszetőssé teszi a filmet, hiszen nem a buliról és az ivásról szól, hanem ellenkezőleg, a felelősségvállalásról és a célokról.

masnaposok.3

A csavaros történet egy igen precízen adagolt humorral operál, ám ez még nem lenne elég a sikerhez. A szereplők egytől-egyig komplex jellemek, mindüknek megvan a maga hibája, és szerethetősége. A Farkas falka mindegyik tagja fantasztikus: Phil kacérnak és csapodárnak tűnik, de a szíve a feleségéé; Stu, mint igazi fogorvos tele van elfojtott indulattal, és ez ki is robban belőle, mikor végre levetkőzi gátlásait; Alan, nos, ő antiszociális, meggondolatlan és egy elkényeztetett úri kölyök, ám mégis van benne valami szerethető, kisfiús báj, ami miatt nem lehet rá haragudni.

Ugyanakkor egy érdekes drámai ívet is kap a történet, ahol a szereplők ráeszmélnek életük furcsaságaira, és valahogy sokkal hálásabbá válnak az iránt, ami megadatott nekik. Talán a boldog, családos emberek is csak emberek, akik néha lazulni akarnak, és helyén a szívük – igen, még Alannek is, aki minden bajok forrása és megoldása is egyben.

masnaposok.1

A Másnaposok egy remek és vicces film szókimondó poénokkal, csavaros történettel, és kendőzetlen karakterekkel – vicces és tanulságos szórakozás.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.