Oldal kiválasztása

Vannak sorozatok, amik egy megszokott alapra épülnek, ám kivitelezésük annyira szerethető, hogy hajlamosak vagyunk megbocsátani – hát még, ha bejátszik a nosztalgia-faktor, ami a Felfedező úton a Robinson családnál alap. Igen kevesen lehetnek, akik ne bukkantak volna már bele ebbe a családi matiné sorozatba, ahol mindenki jó, minden úgy van, ahogy lennie kell, és még a táj is szép. Vigyázz 1998, jövünk!

robinson.s01.3

Történetünk a tizenkilencedik század elején játszódik, mikor még a közlekedés a maihoz képest sokkal problémásabb volt, az óceánok komoly erőt és szívósságot követeltek meg az utazóktól, és akad olyan eset is, mikor egy hajó elsüllyedt a nagy viharban. David Robinsont (Richard Thomas) cége áthelyezi, ezért kedves kis családjával útnak indul egy új világba. David az út során új barátra lel Ben Thomas (Gareth Howells) személyében, ám ellenségre is szert tesz, ugyanis Jed Parson (K. C. Kelly), minden csak nem profi hajós. David ráadásul önvédelemből megöli Parson féltestvérét, aki ezért bosszúra szomjazik, ám tervét el kell halasztania, mivel hajójuk elsüllyedt. David és családja sikeresen partra vetődnek egy szigeten, ám nem ők az egyetlen túlélői a hajótörésnek, és a sziget is bőven tartogat meglepetéseket a számukra.

robinson.s01.4

Jules Verne rajongóknak talán egy picit ismerős a történet, de azok számára is derenghet valami, akik Daniel Defoe regényét lapozgatták. Igen, ez egy klasszikus hajótöröttes sztori, amiben van hős apa, szerető anya, bugris gyerekek, meg egy ádáz ellenség, emellett még sok kaland, rejtély, állatok, és lenyűgöző szigetvilág. A történet hiányosságait sajnos nem pótolják a színészi kvalitások, vagy az írói bravúrok – gyakorlatilag a sorozat számára ezek nem létező fogalmak, én mégsem érzem úgy, hogy elvesztegettem volna az időmet, mialatt néztem.

robinson.s01.2A szereplők olykor bárgyúan egyszerűek, az írók nem sok lehetőséget adtak a színészeknek, hogy megcsillogtassák tudásukat, így nem is lehet tudni, hogy vajon lett volna-e nekik ilyet tehetségük. David, mint a hős apa, aki mindig minden körülmény közepette helytáll, és aki briliáns elmével vezeti családját, míg felesége mindenben támogatja, hű társa, és ügyel minden apró részletre. Klasszikusnak nevezhető családmodell ez a tizenkilencedik századból (azt azonban ne felejtsük el, hogy ezt a mai kor embere kívánja így látni).

A történet fordulatai erősen kiszámíthatóak, és sokszor azért történnek meg események, mert az az íróknak így kényelmes, ám minden hibája ellenére mégsem tudok negatívat nyilatkozni a Felfedező úton a Robinson családról, mert bájos és szerethető. Tényleg matiné sorozat egy vasárnapi ebéd utánra időzítve, és ennek megfelelően alkották meg, nem veszi túl komolyan magát, de egy pillanatra sem lébecol – például egyáltalán nem tartalmaz fillereket, amit pedig még a Walking Dead, vagy a Game of Thrones alkotói is összedobnak néha.

robinson.s01.1

Felfedező úton a Robinson család egy kedves sorozat, kedves emlékekkel, ami Jules Verne rajongóknak kötelező.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.