Oldal kiválasztása

Mi történik, ha eljön a zombiapokalipszis? Nos, a geekek, akik korábban mellőzöttnek számítottak előléphetnek, mivel ismereteik (vagyis játék-, film- és könyv-rajongásuk) nélkülözhetetlenné válnak a túlélés érdekében. Íme, a zombis filmek legszürreálisabbikja, ami egy percig sem veszi komolyan magát, és pont ezért képes másfél óráig igazi élvezetet nyújtani mindenki számára.

zombieland.3

Columbus (Jesse Eisenberg) testközelből tapasztalta meg, milyen mikor egy zombi rátámad: történt ugyanis, hogy egy este beesett hozzá egy lány, aki panaszkodott egy őt megtámadó személyre, majd ezután elpilledt a kanapén, ám legközelebbi felébredésekor már nem kávét kívánt, hanem a vendéglátója húsát. Columbus kissé vonakodva, és kétbalkezesen, de elintézte támadóját, majd felkerekedett, hogy megtalálja szüleit, miközben a világ széthullott körülötte. Columbus saját szabályrendszere szerint él, melyben benne foglaltatik a kellő óvatosság a wc-ket illetően, a bemelegítés, és a dupla durrantás is.

Útja során azért túlélőkkel is találkozik, így barátkozik össze, a nálánál sokkal nyersebb és brutálisabb Tallahassee-vel (Woody Harrelson), aki szeret mindent fegyverrel elintézni – legyen az puska, fejsze, vagy láncfűrész. És egy testvérpárral, Wichitával (Emma Stone), és Little Rockkal (Abigail Breslin), akik valójában nem azok, akiknek mutatják magukat. A négyes fogat válogatott kalandokban vesz részt, ahol mindjobban megismerik egymást, egy olyan világban, ahol már nem számít semmi és senki – vagy mégis?

A Zombieland nem egy nagy film, nem rengeti meg a világot, vagy visz bele újító gondolatokat a köztudatba, ellenben a legfontosabb feladatát ellátja: minőségi szórakozást nyújt. Bár a mozi a zombik és a világvége köré épül, valójában mégsem róluk szól, hanem a kevés megmaradt túlélőről, akik ebben az újfajta világrendben (már ha ezt lehet annak nevezni) próbálnak minél inkább helytállni.

Talán a legikonikusabb jelenet az ajándékbolt szétzúzása: mikor eltűnik a felettes szerv, és mindent meg lehet úszni büntetlenül, felszínre tör bennük a pusztítási vágy, de nem azért, hogy romboljanak, hanem, hogy kiengedjék a felgyülemlett feszültséget, ami az utóbbi hetekben nyomta őket. A család, a barátok elvesztése, a világ darabjaira hullása, az állandó veszély annyira felgyülemlett bennük, hogy szó szerint kirobbant egy aprócska üveg leverése közben.

Bár a történet nem merít sokat, a karakterek fejlődése annál többet mutat. A korábban félős és visszafogott Columbus elvesztvén mindenét, végre hajlandó kockáztatni. Tallahassee-ről egy szörnyen szomorú titok derül ki, ami teljesen átírja a szereplőről alkotott képünket. Wichita és Little Rock kapcsolata pedig olyan szinten mély barátság, amit nem lehet eltépni.

A szabályok pedig igencsak megszívlelendők, így minden zombi rajongónak (és persze tőlük rettegőnek) érdemes egyszer – ha nem többször – megnéznie a filmet, ugyanis Columbus nagyszerűen példázza, hogy a szabályok, amiket kialakított, miért is működnek annyira jól.

A Zombieland egy nagyszerű horror-vígjáték – talán a legjobb a piacon –, ami szórakoztat, kicsit tanít is, kellően undorító egy ilyen kaliberű filmhez, ugyanakkor remek színészeket vonultat fel, akik nagyszerű teljesítményt nyújtanak az általuk megformált karakterek bőrében.

Szóval, Twinkie-re fel!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.