Oldal kiválasztása

„Kutyával és kisgyerekkel mindent el lehet adni!” tartja a mondás, és ez nem csak a 21. századra igaz, hanem már a nyolcvanas években is egy kedvelt és bevált receptnek számított. A Benji (vagy más néven Benji, Zax és a földönkívüli herceg) egy imádnivalóan bugyuta sorozat kutyával, gyerekkel, földönkívüliekkel és könnyed, szerethető történettel.

benji.s01.1

Yubi herceg (Chris Burton) nem földi kisgyerek, az Antars bolygóról származik, amit nem sokkal korábban leigázott a gonosz Zanu (Ken Miller), Yubi apját, a királyt megölte, édesanyját pedig börtönbe vetette. Ám a fiatal Yubinak és robot társának, Zaxnek sikerült megszöknie és a Földre menekülni, ahol összebarátkoztak Benjivel, a kutyával. Így már hármasban menekülnek az őket üldöző két fejvadász, Darah (Angie Bolling) és Khyber (Josef Rainer) elől. Vajon a herceg hazajuthat-e valaha, képes lesz megmenteni édesanyját és népét?

benji.s01.4

A sorozatban nem szerepelt ismert színész, ám mindenki maximálisan hozta szerepét, aminek köszönhetően a gonosz Zanu tényleg ijesztőnek és kellően gonosznak bizonyult, a két fejvadász elszántnak és fáradhatatlannak, míg Yubi egy jó lelkű fiúnak, aki a menekülés során napról-napra edzi meg önmagát, és szívét. Kedvencem még mindig a belevaló kutya – és egyben névadója a sorozatnak –, Benji, aki minden tudását felhasználva, olykor egymaga mentette ki a többieket a slamasztikából, annak ellenére, hogy „csak” egy kutya – na, de micsoda kutya! A készítők plusz pontot is érdemelnek, mivel nem egy fajtatiszta, pedigrés állatot, hanem egy kivert és otthontalan kutyát helyeztek a középpontba, ezáltal talán több, akkor még kisgyerek döntött úgy, hogy inkább örökbefogad egy kisállatot.

benji.s01.2

Így összességében nem egy nagy sorozat a Benji, de kisgyerekként mindenki csüngött Hanna-Barbera élőszereplős sorozatán, ami szerintem túl hamar ért véget. Mindössze egy évadot, vagyis tizenhárom epizódot megélt show ugyan nem rengette meg a világot, de mindenkinek leckét tartott barátságból, elfogadásból és összetartozásból. Ugyanakkor pont ez a probléma, hiszen nem kapott kellő lezárást a széria, és szerintem nem én vagyok az egyetlen, akiben az nagy űrt hagyott. A CBS túlságosan korán lelőtte ezt a bájos kis sorozatot, ami még digitális utómunkát is alig tartalmazott, így számomra érhetetlen miért is döntöttek a megszüntetéséről.

benji.s01.3

Igen, a Benji egy szívmelengetően kedves sorozat, egy igazi retro stílus, nosztalgikus húrokat pengető darab, ahol a gonosz ijesztő, a jó szerethető, és mindig megmenti a napot – könnyed, humoros stílusa pedig biztosítja, hogy a készítés óta eltelt három évtized után is újranézhető és élvezhető darab.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.