Oldal kiválasztása

Elérkeztünk a Trónok harca ismételten emblematikus számához, a nyolcashoz. A sorozat rajongói már tudják, hogy itt nem az utolsó epizód tartalmazza az igazi izgalmakat, hanem az utolsó előtti-előtti, és ez az ötödik évadban sincsen másképpen. A szálak végre összeérnek, a harcosok hadba vonulnak, és a kerék egyszer össze fog roppanni – csak győzzük kivárni.

gameofthrones.s05.e08.3

Danynek el kell dönteni, hogy mi legyen a sorsa a két hirtelen megtalált rajongójának. Tyrion, mint Lannister, hatalmas ellenségnek számít, ám, ahogy az várható volt, a férfinak gyorsan sikerült megmutatnia, hogy bár termetre nem a legnagyobb, esze, bölcsessége és tapasztalata mindenkiével vetekszik. Nem messze Mereen városától Arya vált a Sokarcú Isten újabb katonájává, akinek mindent meg kell figyelnie, láthatatlanná kell válnia, és egyúttal el kell végeznie a munkát – ez a munka pedig még morálisan is helytálló.

Cersei-re igencsak rájár a rúd, mivel a Fővarjú tömlöcbe vetette, és addig nem hajlandó kiengedni az anyakirálynét, míg az be nem ismeri bűneit, ám a nőt nem abból a fából faragták, hogy csak úgy megtörjön, még akkor sem, ha saját rokonsága is fúrja őt – amúgy meg kicsit visszanyal a fagyi, de erről majd később. Sansa sincsen jobb helyzetben, hiszen Ramsay még mindig bezárva tartja őt, megmentője, Brienne pedig mit sem tud a lány szükségéről. Ám Bűzös valami olyasmit árul el Sansának, ami felébreszti benne a hitet.

gameofthrones.s05.e08.4

Még mindig állítom, hogy kilenc epizód kevés ehhez a sorozathoz, tizenhárommal már sokkal inkább tudna működni, hiszen akkor kellő kibontást kaphatna minden karakter, mert a mostani epizódban is nagyon sokat ugráltunk, de mindenkiből csak kicsit kaptunk – de persze Havas Jonból ezúttal nem.

Cersei nagyon csúnyán megfizetett az áskálódásával, és nem mondom, hogy nem volt bennem egy kicsi szánalom iránta, azért jól esett, hogy az a manipulatív szörnyeteg, akivé vált ez egyszer pofára esett. Tyrion és Dany beszélgetését még elhallgattam volna a teljes epizód alatt, és ezerszer izgalmasabbnak tartottam, mint az utolsó jeleneteket. Remélem az utolsó epizódban még inkább beleláthatunk ennek a nem mindennapi párosnak a beszélgetéseibe.

gameofthrones.s05.e08.2

Mert az epizód második fele kizárólag a Falon túliakról szólt, akik bizony nagy veszedelemmel néztek szembe. Azonban az epikusnak szánt harci jelenetekben én kicsit csalódtam, persze, holtak serege, ijesztőek, meg foszlanak és kék a szemük, de közel sem éreztem olyan lélegzetvisszafolytó szcénákat, mint a negyedik évad kilencedik epizódjában, mikor a Varjak a Vadak elől védték a Falat. Szinte minden tett kiszámítható volt, és az utolsó szcéna félelmetes lett a maga nemében, mégis annyira egyértelműre és kiszámíthatóra sikeredett, hogy az már nekem volt kínos.

gameofthrones.s05.e08.1

Nem volt rossz a mostani epizód, közel sem, de a sorozat ismét beleesett a szokásos hibába: elaprózta a fontos dolgokat, és megint túl sokat akart egyszerre.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.