Oldal kiválasztása

A múlt heti pihenő után a horror ismét visszatért a Penny Dreadfulba, de megmaradt a játékosság egy része is – az eredmény egy pörgős és rendkívül szórakoztató epizód.

penny 5

Bár még mindig nem tudjuk, mit terveznek a boszorkányok a Vanessa babával, abba viszont betekintést nyertünk, hogy egyébként mire képes egy ilyen gyönyörűség. Evelyn egyre szorosabbra vonja Sir Malcolmra vetett hálóját, közben pedig öngyilkosságba hajszolja a férfi feleségét, méghozzá egy baba segítségével. Veterán horror húzás, de a hatás nem marad el. Szegény asszony legutolsó látomása, egy montázsban a rész végén kibontakozó szex jelenetekkel: ilyen egy jó csúcspont.

Timothy Dalton as Sir Malcolm and Helen McCrory as Evelyn Poole in Penny Dreadful (season 2, episode 5). - Photo: Jonathan Hession/SHOWTIME - Photo ID: PennyDreadful_205_1958Nem csak Sir Malcolm viszi újabb szintre a kapcsolatát. Victor fülig szerelmes Lilybe, és bár John (vagy Caliban, vagy szörny, ha úgy tetszik) továbbra is minden második mondatban megfenyegeti, a doktor kezd immunissá válni a valóban egyre inkább kiüresedő erőszak ellen. John maga sem tudja eldönteni, mit akar, az idő nagy részében butaságokat követel (például, hogy akkor most már „adják neki” Lilyt), és szinte semmiben sem következetes. Jó hír ez Victornak, aki, amíg John szerencsétlenkedik, szép lassan meghódítja Lilyt. A történetük pedig előbb-utóbb bele kell, hogy kapcsolódjon a fősodorba, hiszen Vanessa már ismeri mindkét „szörnyet”, és csak idő kérdése, hogy a többiek is találkozzanak valamelyikkel. Vajon mit szól majd ehhez Ethan?

penny 3

Ezzel szemben Dorian szála semmilyen hajlandóságot nem mutat arra, hogy becsatlakozzon bárhova. Mindentől teljesen függetlenül alakul a románc Angelique-kel, de ez végül is nem baj, mivel így is felmerülnek érdekes kérdések. Dorian eleinte csak Vanessát akarta elfelejteni, most viszont úgy tűnt, kezd tényleg szerelembe esni, de persze nála jobb vigyázni az ilyen kijelentésekkel. Ami Angelique-et illeti, az ő karaktere borzasztó szerethető, pont emiatt féltem is egy kicsit – ha tippelnem kéne, hogy ki hal meg legközelebb, ő lenne az egyik kiemelt név a listámon, sajnos.

A sok egymásba bonyolódás közepette Ethan az egyetlen, aki barátkozás és szerelmeskedés helyett a rendőrséggel kénytelen ismerkedni. Rusk nyomozó fáradságos munkával próbálja felderíteni a kikötői mészárlás paramétereit, és kutatása Ethan felé vezeti, aki, mint kiderül, még annál is misztikusabb karakter, mint ahogy azt mi, nézők gondoltuk volna. A karakter viszont csodásan fejlődik, ahogy egyre több sötétség gyűlik köré – olyan egyszerű lett volna megtenni őt a csapat izomagyú kétkezi munkásának, ehelyett azonban Ethan kifejezetten ravasz, így meglepő mennyiségű feszültséget és izgalmat képes belevinni a történetbe. Ezen a vonalon is érezni lehet egy ketyegő bomba jelenlétét: talán hamarosan fény derül a férfi titkára, legalábbis az egyikre.

Josh Hartnett as Ethan Chandler and Douglas Hodge as Inspetor Rusk in Penny Dreadful (season 2, episode 5). - Photo: Jonathan Hession/SHOWTIME - Photo ID: PennyDreadful_205_2149Az Above the Vaulted Sky kiegyensúlyozott epizód, aminek megvoltak a maga könnyed pillanatai (például Victor, Lily és Vanessa teázása), de nem szűkölködött sötétségben és drámában sem. Az építkezés szintén kifogástalan, így a rész végi montázs annyira ütős, hogy az ember úgy érzi, még órákig el tudná nézni.

Szerző

PillerEmi
Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.