Oldal kiválasztása

Stiflert már nem kell senkinek bemutatnom (amennyiben mégis, akkor irgum-burgum, azonnal pótolja az Amerikai pite-filmeket!), ahogy Rockot sem, de legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, ha ezt a két igen különböző jellemet összeeresztjük egy filmben, akkor egyedinek ugyan nem nevezhető, ám igen vicces, bájos és szerethető alkotás fog születni belőle.

amazonaskincse.4

Beck (Dwayne Johnson) fejvadász és verőlegény egyszerre, akinek nagy és erős termete mellé higgadt és megfontolt személyiség párosul. Főnöke, Walker (William Lucking) rendszerint tartozásbehajtásra használja alkalmazottját, ám Beck egy klubbeli verekedés után szeretne kiszállni a melóból, és saját éttermet alapítani. Walker még egy utolsó melóval megbízza Becket: utazzon el Dél-Amerikába, és hozza vissza a fiát, Travist (Seann William Scott), aki most éppen Indiana Jonesnak képzeli magát.

Beck megérkezik az El Doradónak nevezett „településre”, ahol mindenki munkaadója és irányítója, Hatcher (Christopher Walken) az úr, és aki éhbérért dolgoztatja a helyieket a közeli bányában, és olyan körülmények között tartja munkásait, hogy minden valamire való ember zsebében kinyílik a bicska – hát még a komoly erkölcsi értékekkel megáldott Becknél! Travis hamar előkerül egy bárban, aminek a tulaja az igen vonzó és okos Marina (Rosario Dawson), ám mikor Beck és Travis távozni készülnek, Hatcher útjukat állja, és ők nem tehetnek mást, mint a dzsungelben húzzák meg magukat, ám a buja növényzet között szintén akadnak olyan emberek, akikkel nem érdemes összeszólalkozni, ám az, hogy ki a valódi ellenség, már igen más tészta!

amazonaskincse.2

Ha nagyon lesarkítjuk Az Amazonas kincse történetét, akkor egy buddy road movie és egy Indiana Jones újragondolás keverékéről beszélhetünk, ám a film csak első pillanatra tűnik ennyire egyszerűnek, mert valójában egy igen összetett mozi, ahol komoly karakterfejlődéssel, okos csavarral találkozhatunk – mindemellett pedig remekül építettek az alkotók Rock és Scott közötti különbségekre.

Beck jelleme már az első pillanatban megmutatja komplexitását, mert egy ekkora, marcona férfitól szerintem senki sem számít udvarias gesztusra, előzékenységre és arra, hogy jobban hisz a kölcsönös megértő kommunikációban, mint az ökölcsapásokban. Ám nem csak ebből áll Beck személyisége, mivel a férfi legnagyobb álma, hogy saját éttermet nyisson, és nyugodt, kiegyensúlyozott életet éljen, ehhez pedig okosan gyűjti a pénzt, és a különleges recepteket. És igen, még egy ekkora darab férfinak is van félelme! Travis ugyanakkor az ellentéte Becknek, vagyis első ránézésre az, mert ő is egy csupa szív ember, csak kicsit lökött, ám a dél-amerikai tartózkodásának oka megmutatja, hogy ő sokkal több, mint egy elkényeztetett és ostoba kölyök.

amazonaskincse.1

Bár nem sok nő szerepel a történetben (konkrétan egy), ám Marinát alakító Rosario Dawson egy pillanat alatt lemos minden férfiszínészt a vászonról, a karakter kettős élete pedig még kiválóbbá teszi Dawson játékát. A „főgonosz” szerepére nem is lehetett volna jobbat választani Christopher Walkennél, aki igazi úriemberként viselkedik, ám a felszínen egy kapzsi és kicsinyes alak lakozik. Talán a film egyik legnagyobb mondanivalója az, hogy senkit se ítéljünk meg a külseje alapján, hanem hagyjuk, hogy a tettei mutassák meg igazi énjét.

amazonaskincse.3

Az Amazonas kincse vicces, okos és szerethető film, amit többször érdemes elővenni, mert kiváló történet mellé szerethető és komplex karaktereket kapunk, akik többrétegűek, valódi jellemek, és nem utolsó sorban remekül tudnak együtt dolgozni. Az apróbb popkulturális utalások (mint Arnold felbukkanása, vagy a legjobb bokszoló körüli vita) pedig igazán megfűszerezik ezt a remek alkotást.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.