Oldal kiválasztása

A Jurassic Park folytatásában ismét visszatér kedvenc zsémbes paleontológusunk, aki ezúttal sokkal gorombább, mint korábban – de nem csak ez a film egyetlen hibája, mert bizony a harmadik dínós mozi képtelen volt tartani, akár csak Az elveszett világ színvonalát.

jurassicpark3.1

Dr. Alan Grant (Sam Neill) a parkbeli események óta visszatért ásatásaihoz, ám történt egy apróbb változás, mivel felesége, Ellie-vel (Laura Dern) már szakítottak, és a nő két kisgyermek boldog anyukája. Természetesen a jó viszony megmaradt köztük, így mikor Alant felkeresi egy dúsgazdag házaspár, Paul (William H. Macy), és Amanda Kirby (Téa Leoni), akik felajánlják, hogy támogatják a férfi további ásatásait, amennyiben idegenvezetőjük lesz az Isla Sorna feletti repülőúton.

Azonban Kirbyék nem gazdagok, és valójában nem a sziget felett akartak repkedni, hanem kétségbeesve keresik fiúkat, Ericet (Trevor Morgan), aki a mostohaapjával szenvedett balesetet, miközben a sziget közelében siklóernyőztek. Alannek természetesen nem tetszik az ötlet, ám néhány dinoszaurusz ráveszi őt és a többieket a maradásra. A csapatnak nincs más esélye, mint összefogni, megtalálni Ericet, és kijutni a szigetről, mindezt persze élve és egy darabban.

jurassicpark3.3

A Jurassic Park harmadik filmjét már nem Michael Crichton regényei alapján készítették el – bár pár, az első két kötetben eddig fel nem használt jelenetet azért belecsempésztek a filmbe –, és ez bizony igencsak meglátszik a végterméken is. A történet csapong, a karakterek skiccszerűek, a látványvilág inkább nyomasztó, mint sem érdekes vagy élvezetes – kivéve a Madárház, de az meg pont a könyvből lett átemelve.

Talán az Ericet alakító kisrácot tudnám pozitívan értékelni, mivel elég tökös gyerek képét tárja elénk, aki azért komoly paleontológiai vitába is mer szállni Alannel, amiért szintén ját egy piros pont. Sam Neill hozza a már megszokott zsémbes figurát, ugyanakkor próbáltak az alkotók belecsempészni Grant karakterébe egy aprócska bűntudatot és jóságot a gyerek felé, ám ez a törekvés azonnal füstté vált, mikor Alan oktalanul és igen csúnyán ráförmedt munkatársára, Billyre (Alessandro Nivola), aki bár hülyeséget csinált, belátta tévedését – az egyetlen karakter a filmben, aki valódi jellemfejlődést tudott felmutatni.

jurassicpark3.2

A film záró jelenete bár kellően izgalmas és kissé borzongatós látványvilágot tár a néző elé, mégis túl sok kérdést vet fel, amivel pedig az alkotók lezáratlanná tették meg a filmet. És ez nem azért zavaró, mert szeretem, ha valaminek korrekt a vége, hanem mert logikátlan, és egy olyan jövőképet próbál felfesteni, amit ugyan meg lehet írni és meg is lehet filmesíteni, viszont egy b-kategóriás horror maszlaggá avanzsálná le a korábban oly fényesen tündöklő zöld pikkelyeket.

jurassicpark3.4

A Jurassic Park 3 tele van logikai hibákkal, zavaróan egyszerű szereplőkkel, mégis sokan látták, nem is egyszer, ez pedig mind az első filmnek köszönhető, aminek a hatása és az ereje olyan nagy, hogy még a leggyengébb darabot is képes ismételten végignézni bármely fanyalgó kritikus.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.