Oldal kiválasztása

Azt, hogy az angoloknak különleges humoruk van, kb. a Doctor Who óta tudjuk, így talán nem meglepő, hogy a szigetország rukkolt elő egy szarkasztikus zombi sorozattal. A Hulla-ház mini sorozatnak készült, így csak egy évad van belőle, de ez is elég, hogy megmutassa az emberi gyötrelmeket, a gyarlóságot és az önzést.

hullahaz.s01.2

A Big Brother láz hatalmába kerítette Angliát, a műsor népszerűsége töretlen, a nézők száma pedig rohamosan gyarapszik, ahogy telnek a hetek. Azonban a zavargások törtnek ki a szigeten, egyre erőszakosabb eseményekről számol be a híradó, amiről persze a házba bezártak semmit sem sejtenek. A kiszavazás éjszakáján azonban zombik támadnak a bentiekre és a kintiekre is. Míg a stúdióban és a vezérlőben a producer és az asszisztense reked, addig egy élőhalott beszabadul a házba, és megtámadja az ottaniakat. A zombik elől nincs menekvés, és hiába a bezárkózás, az sem segít sokat, hiszen ha elfogy az élelem vagy a víz, ki kell merészkedni egy új és ismeretlen világba – de vajon tényleg annyira új ez a világ?

hullahaz.s01.3

A Hulla-ház alkotói nem sokat vacakoltak a történettel, és a klasszikus zombis klisére helyezték a hangsúlyt, de ez a mondanivalójuk fényében teljesen helyén való döntésnek bizonyult. Csakúgy, mint a Walking Dead esetében, a zombik itt is csak eszközök, és a drámai változások előmozdítója. A szereplők korábban ki nem állhattak egymást, ám a vész kissé összekovácsolja őket, de csak addig, míg érdekükben áll – pontosan úgy, ahogy a valóság show-kban ez szokás.

A készítők nem helyeztek túl nagy hangsúlyt a szereplőkre, mindegyik egy megadott sztereotípia szerint viselkedik (karrierista nő, bunkó producer, bizonytalan szerelmes), de pont ezek a sztereotípiák teszik igazán élettel telivé a műsort, hiszen így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, és azt is, akinek szurkolhat – ismerős felállás, nem igaz?

hullahaz.s01.1

A Hulla-ház készítői a mini sorozattal magára az életre mutatnak fricskát, a megbolondult társadalmi értékeket állítják görbe tükör elé, ahol a kukkolás mindennapi és az agyatlan viselkedés már-már kötelező. Társadalmi- és önkritika ez egyszerre, ahol mindenkinek megvan a maga feladata és szerepe, miközben képtelenek önálló cselekvésre. A sorozat felteszi a kérdést, hogyha azok vagyunk, amit megeszünk, akkor azok is vagyunk, amit nézünk? Vajon a mindennapokhoz tartozó mások félig megkonstruált életét mutató műsorok minket is agyhalottá tesznek? A választ a nézőkre bízza, akik garantáltan hosszú ideig lesznek a látottak hatása alatt.

hullahaz.s01.4

Nem egy megszokott zombis sorozat a Hulla-ház, mert valójában nem is a zombikról szól, de ezt a végén érthetjük meg igazán.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.