Oldal kiválasztása

Érdekes egy filler volt a Trónok harca legújabb epizódja: nem történt benne sok minden, pláne nem váratlan fordulat, ám ez a kevés esemény nagyon szép ívvel rendelkezett, kellő megalapozást kapott, és úgy összességében elővezette az évad hátralevő eseményeit.

gameofthrones.s05.e07.1

Északon Sansa még mindig Ramsaytől szenved, aki napközben zárva tartja ifjú feleségét, míg éjjel meglátogatja őt. Sansa – kissé késve ugyan – de titkos segítőjéhez kíván fordulni, ám mivel ő nem mozdulhat ki a szobából, ezért Theont kéri meg, hogy gyújtson gyertyát a toronyban. A pillanat, mikor Theon elválik Bűzöstől Sansa beszédére történik meg, és a gyertya a kezében különös dolgokat indít el.

Eközben Stannis a seregével a hó alatt nyög, emberei rohamosan fogynak, zsoldosai elpártolnak tőle, és hiába mesél neki Melissa az elkövetkezendő jövőről, a férfi mégis fél megtenni, amit a vörös asszony kíván tőle. A Falon Jon végre elindul társával, a Vadak új vezetőjével, míg ő távol van, addig Szegfű és Sam nagy veszélybe kerülnek, és csakis a szellemek óvhatják meg őket.

gameofthrones.s05.e07.2

Cersei stratégiai lépése, hogy a Tyrell ház két örökösének börtönbe vetésével kitaszítja őket a hatalomból visszás lépésnek bizonyult, meg az anyakirálynő olyan hatalmat engedett el Királyvárban, amit nem tud, és nem is lehet kontrollálni. És míg ő a halálukat kívánja, addig Lord Baelish visszatér régi szövetségeséhez, akivel újabb tervet eszelnek ki. A Keskeny tengeren túl, Mereen küzdőtermei végre ismételten megnyíltak, így Danynek végig kell látogatnia mindet, még akkor is, ha a gyomra szó szerint felfordul a dologtól, ám akad egy aprócska ajándék, ami nagy változásokat fog okozni.

Ahogy írtam a bevezetőmben, semmi megdöbbentő dolog nem következett be a mostani epizódban: mind tudjuk, hogy Sansa milyen nehéz helyzetben van, hogy Cersei nem tartja a gyeplőt, hogy Baelish valójában nem a Lannisterek oldalán áll, hogy Stannist dróton rángatja Melissandre… és még sorolhatnám. Ugyanakkor ezek a szcénák nagyon szép felvezetést kaptak, a karakterek motivációi kellően kirajzolódtak, és végre a színészeknek is akadt munka rendesen, hogy megcsillogtathassák tudásukat.

gameofthrones.s05.e07.3

Talán a legkiemelkedőbb jelenet Sansa és Theon párbeszéde, ahol a lány legyőzve undorát és dühét segítséget kér fivérei gyilkosától (hiszen ő nem tudhatja, amit mi tudunk – jut eszembe, mi lehet Brannel, ez idáig nem esett róla szó az ötödik évadban), és egy olyan szívhez szóló, és bátorító beszédet mond a reszkető Theonnak, hogy legszívesebben magam ragadtam volna meg a gyertyát, hogy kiszabadítsák végre a lányt.

Nem titok, hogy Cersei sosem volt a kedvencem, de mindig értékeltem azt a mennyei stratégiát és politikai játszmát, amit ez a nő nyújtott, ám ez a szekta, amihez fordult már messziről éreztette, hogy nagy baj lesz velük, hiszen semmilyen kontrol nem állíthatja meg őket. Cersei mégis akkora hatalmat adott a kezükbe, aminek a felével el lehetne söpörni Királyvárat. A fősepton monológja az egyszerű szépségről és a pompa elvételéről, pedig bicska nyitogatóan demagóg és szemellenzős – itt szeretném megdicsérni a készítőket, mert kiválóan működött a jelenet.

gameofthrones.s05.e07.4

A The Gift nem meglepetés, ám valódi ajándék, hiszen itt látszik, ha több idő jut egy-egy szereplőnek, akkor mennyivel jobban kiteljesedik a story.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.