Oldal kiválasztása

madmax3_pic1

Emlékeztek arra, amikor az előző kritikám végén kételkedtem a harmadik rész sikerében? Félelmeim sajnos beigazolódtak: a Mad Max-franchise (eddigi) utolsó felvonása nem sikerült olyan jóra, mint az előző kettő. Ez a film sem volt rossz, viszont a cselekmény most nem tudott annyira megfogni, mint a korábbiak esetében, ráadásul néhol lyukakat is fel lehet fedezni a történetben.

madmax3_pic2

Tizennyolc évvel azután, hogy leszámolt Lord Humungus bandájával, Max (Mel Gibson) ismét egyedül járja a teljesen elsivatagosodott és kihalt Ausztrália vidékeit. A sivatag homokja között vergődve találközik össze egy repülős bandával, akik megtámadják őt és elkötik a kocsiját. Max a jármű nyomát követve Cserevárosban köt ki, ahova a megmaradt kicsiny népesség leginkább csak tivornyázni jár. Max mindenképp vissza akarja szerezni az autóját, és kisebb konfliktusba keveredik az egyik helyivel, aki azonban üzletet ajánl neki, és elviszi főhősünket a város irányítójához, Nénihez (Tina Turner). Néni meg akarja öletni Maxszel az uralmát veszélyeztető MasterBlastert, és sor is kerül egy párbajra a két férfi között az Igazság Csarnokában, ahol a „kettő megy be, egy jön ki”-szabály érvényes. Maxnek sikerül legyőznie MasterBlastert, ám végül mégsem öli meg, megszegve ezzel a Nénivel kötött egyezséget, aki bosszúból egy sivatagba száműzi őt. Max nem bírja sokáig a forró és száraz homokvidéken, rövid időn belül elájul. Amikor felébred egy anno repülőbalesetet szenvedett, mára törzzsé alakult csoport lakhelyének kellős közepén találja magát, aminek tagjai azt hiszik, hogy Max az ő megmentőjük – a férfinak pedig rövidesen a segítségükre is kell sietnie, amikor néhányan a fejükbe veszik, hogy hazaindulnak, a futóhomokos vidéken és Cserevároson keresztül.

madmax3_pic3

Az első, és legnagyobb bajom a Mad Max 3-mal, hogy túl hirtelen kezdődik: a második rész elején legalább volt egy kis történelmi bevezetőt, valamint arról is volt némi fogalmunk, hogy Max miket csinált a sztori kezdetéig. Most azonban semmi információt nem kaptunk arról, hogy mi történt az alatt a tizennyolc (!) év alatt, ami Humungus és Csereváros között eltelt. MasterBlasterről is csak annyi derül ki, hogy kiskirályként viselkedik Cserevárosban, ami leginkább azt jelenti, hogy kedvére kapcsolja ki-be az áramot, és nyílvánosan megalázza Nénit, de arról fogalmunk sincs, hogy mik a motivációi, sőt, még annyira gonoszan sem viselkedik – komolyan mondom, Néni ördögibbnek tűnt nekem a kis tervével, pedig elvileg neki kéne szurkolnunk. Ha már szóba jött az úrnő, az ő karakterizációjával is akadt némi problémám. Hiába halljuk többször is a szereplők szájából, hogy csorbult Néni hatalma MasterBlaster miatt, a filmben ez az áramkapcsolós jelenetet leszámítva egyáltalán nem érződik, így pedig Max küldetésének jelentősége is elég komolyan csorbul.

madmax3_pic4

Na, de lássuk inkább azt, ami jó volt. Először is hatalmas tapsvihar jár a jelmeztervezőknek: menő bőrszerkóból itt is adódott elég, de igazán különlegesek azok a ruhaköltemények voltak, amiket Néni és Max viselt. Nénin egy leginkább a középkori láncruhák és a revükirálynők öltözetének stílusát ötvöző, csillogó ezüstös egyberuha volt, ami mellé két hatalmas, kisebb kör alakú acélszemekből álló fülbevaló és egy pár szürke kesztyű társult – bizarr összeállítás, de remekül állt rajta! Max pedig a hosszú hajával és a többszörösen rétegelt rucijával még akár a Trónok Harcába is beillett volna. Emellett, mint eddig mindig, az akciójelenetek is abszolút a helyén voltak, a hangsúly az utolsó, nagy hajszán volt, ami most is kellőképpen izgalmasra és látványosra sikeredett – hát, igen, ebben a többi rész sem szenvedett hiányt.

madmax3_pic5

Ezek után úgy döntöttem, hogy inkább nem lesznek túl nagy elvárásaim az új filmmel kapcsolatban. A remény szikrája azért még ott tündököl a háttérben, ugyanis az eredeti alkotó, George Miller írta A harag útját is. Nemsokára meglátjuk!

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.