Oldal kiválasztása

Ismét visszatértek a különleges osztály munkatársai, akik New Yorkban nyomoznak erőszakolók, pedofilok, bántalmazók és gyilkosok után, ebben a munkában pedig segítik a rendőröket a törvényszéki szakértők, a helyettes államügyész, és egy FBI-os pszichológus is.

kulonlegesugyosztaly.s05.4

Olivia Bensonnak (Mariska Hargitay), és Elliot Stabblernek (Chris Meloni) nincsen könnyű dolga, ha New Yorkról van szó, ezúttal olyan eseteket kapnak, amik felforgatják az emberekbe vetett hitüket, és ott találnak bizonyítékot egy korábbi bűnesetre, ahol nem is remélték. Erőszakos bűnözők rehabilitációjával foglalkozó pszichiátert megtámadnak, ám a nő nem hajlandó kiadni betegeinek névsorát, még akkor sem, ha talán köztük van az elkövető is. Egy iskolai lövöldözésben többen is meghalnak, a túlélők pedig egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak, hamarosan kiderül, hogy egyikük elméjét egy különös gyógyszer okozta.

kulonlegesugyosztaly.s05.1

A csapat háza táján is változások történnek, mikor is Alex Cabot (Stephanie March) helyettes államügyész ujjat húz egy beépített szövetségi ügynökkel, egyúttal az egész szövetségi ügynökséggel, majd ezt tetézve, magával a maffiavezérrel is. Alex élete veszélybe kerül, és hiába áll mellette az egész különleges osztály, ők sem lehetnek mindenre felkészülve. Ugyanakkor Elliot és Dr. George Huang (BD Wong) is többször összerúgja a port, mikor egymásnak ellentmondó módszerekkel kívánják kiszedni a gyanúsítottakból az igazat.

kulonlegesugyosztaly.s05.2

Köztudottan a Különleges ügyosztály esetei nagyon felkavaróak tudnak lenni, ezt pedig csak tetézi az, hogy van valóságalapja a történeteknek. Ezúttal is bevetettek mindent az alkotók, és olyan bírósági eseteket is felhasználtak, aminek eredetét felfedhették. A sorozat legnagyobb erénye, hogy olyan mindennapos és a társadalmat, illetve az egyént is foglalkoztató vagy éppen veszélyeztető kérdéssel foglakozik, mint a pedofília, gyermekrabszolgaság, emberrablás, pszichés betegségek. És az esetek nagytöbbségében egyértelmű, hogy ki is a rosszfiú, azért van olyan alkalom – mint például annál az anyánál, aki ismeretlen eredetű ingyenes gyógyszert adott a fiának, mert nem tudta kifizetni –, mikor nehéz egyértelműen felelőst találnunk.

Mindig nehezen viselem a csapaton belüli változásokat, és most sincsen ez másképpen, Alex helyére kerülő új helyettes államügyész számomra túlságosan okoskodó és fennhéjázó, ám több eset után ő is hozzáidomul a csapathoz, és bizony megmutatja, hogy van keresnivalója a Különleges ügyosztálynál. Talán Olivia barátkozott meg a legnehezebben a helyzettel, hiszen ő és Alex a legjobb barátnők voltak.

kulonlegesugyosztaly.s05.3

A Különleges ügyosztály ötödik évada nagy fordulatokat, drámai pillanatokat és komoly lelki dilemmákat tartogat, mind a szereplőinek, mind a nézőinek egyaránt. Sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy az NBC nemrég berendelte a sorozat tizenhetedik évadát, ami egy ilyen komoly kérdéseket feltevő, és a társadalmi normákat feszegető show-nál igen nagy teljesítmény.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.