Oldal kiválasztása

outlander1.13_1

Rohamosan közeledünk az évadfinálé felé, és éppen ezért rendesen növekednek is tétek, azonban ez a rész így is csak átvezetés, igaz, fájdalmas csattanóval a végén.

Az őrség néhány tagja – azok a férfiak, akik védelmi pénzért cserébe megvédik a skótokat a vöröskabátosoktól – érkezik Lallybroch-ba, akik vezére, tolvajnak nézve Jamie-t, majdnem megöli a ház urát. Jamie életét csakis Jenny gyors hazugságának köszönheti, miszerint ő a nő unokatestvére, aki váratlanul toppant be hozzájuk feleségével pár napja. Az unokatestvér szerepébe kényszerülve Jamie-nek tétlenül kell figyelnie, ahogy az Őrség tagjai felélik a birtok készleteit, testvéréék pedig mindezt eltűrik. Az igazi bajok viszont csak akkor kezdődnek, mikor az Őrséghez csatlakozik Horrocks, az a vöröskabátos dezertőr, aki tudja, Jamie fején vérdíj van – erről azonban hajlandó hallgatni, persze busás ellenjuttatás fejében. Eközben Jennynél beindul a szülés, ráadásul aggodalomra ad okot, hogy a baba farfekvéses.

outlander1.13_4

Megint előkerült az a problémám a sorozattal kapcsolatban, amivel az évad első felében is sokat küzdöttem: jó rész volt, érdekes, szépen felépített, viszont ezen kívül fogalmam sincs, mit írhatnék róla.

Egyfelől persze az alkotók tovább mélyítették vele a korrajzot, és kis bepillantást engedtek az akkori hatalmi viszonyokba és a kialakult ellenségképbe. A Őrség tagjai nem éppen pozitív figurák – a gazdákon élősködnek, híján vannak a moralitásnak, és bár a skótok jótevőinek nevezik magukat, valójában banditák, akik lelkiismeretét nem bántja, ha úgy esik, hogy ki kell rabolniuk egy, éppen a bérleti díjakat beszedő földesurat. Egyedül a vezérük, MacQuarrie (Douglas Henshall) valamirevaló ember, aki, maga is veterán katona lévén, megérti, mekkora szükség van a fegyelemre, és ezért embereit is próbálja valamilyen szinten kordában tartani – nem mellesleg pedig, látszik abból, amit az epizód vége felé Jamie-nek mondott, hogy neki azért van némi becsülete.

outlander1.13_5

Ám mindezek ellenére mégis vannak olyanok, akik szívesen látják az Őrség tagjait. Lallybroch-ban is megoszlanak a vélemények: míg Jenny utálja és féli őket, addig Ian szívesen látja őket, legfőképpen azért, mert végre olyan férfiakkal ihat, akik emberként, nem pedig nyomorultként tekintenek rá.

Horrocks kicsit már más tészta – ő az a személy, akit mindenki eltűr, de nem kedvel. Ír lévén idegen a skótok és az angolok közt is, Horrocks sehová sem tartozik, és sehová sem kíván tartozni – éppen ezért az sem esik nehezére, hogy bármelyik elárulja. Csakis a saját érdekét nézi, azt, hogyan szerezhetne minél több pénzt, és igazából az sem érdekli, hogy ezt miképpen tudja elérni – és éppen ezért néha veszélyes talajra téved, Jamie-t és családját fenyegetve.

outlander1.13_2

Az epizód másik fontos szála a két nő, Claire és Jenny kapcsolatának elmélyedése. Miután a bábaasszony nem tud eljönni az udvarházba, Claire vállalja magára a feladatot, hogy világra segítse Jenny gyermekét, ami, annak farfekvése miatt, nem egyszerű feladat. Jeleneteiket körbelengi a bizonytalanság, a közelgő halál érzete, aminek komor hangulatát valamiképpen a családi történetek – amik mondjuk szintén tragikusak – törik meg, bepillantást engedve Claire-nek Jamie múltjába.

Jenny babája mellett felmerül annak a kérdése is, hogy vajon lesz-e Jamie-nek és Claire-nek közös gyermeke, és a válasz, amit most kapunk, nem túl kecsegtető – viszont remek, érzelmes, romantikus jelenethez vezet, aminek láttán már az elfenekelést is majdnem megbocsátom Jamie-nek. Majdnem. de amúgy senki se keseregjen, itt jelen pillanatban csak a dráma fokozása zajlik, elég beleolvasni a sorozat második kötetének ismertetőjébe, hogy az ember egy kis bepillantást kapjon abba, mi vár még hőseinkre a jövőben.

outlander1.13_3

Jó volt ez a rész, mondjuk nem kiemelkedően, csak éppen azt a színvonalat hozta, amit ettől a sorozattól elvár a néz – volt dráma, konfliktus, némi romantika, és jó sok korrajz. Viszont már csak három epizód van hátra az évadból, ami azt jelenti, hogy durva dolgoknak nézünk elébe.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.